ГоловнаПолітика

У Держприкордонслужбі зацікавлені у якнайшвидшому завершенні розслідування щодо "Стіни"

У Держприкордонслужбі прокоментували розслідування щодо "Стіни"

У Держприкордонслужбі зацікавлені у якнайшвидшому завершенні розслідування щодо "Стіни"

У Державній прикордонній службі прокоментували розслідування НАБУ і САП щодо проекту "Стіна", заявивши, що зацікавлені у якнайшвидшому завершенні розслідування.

"Ми зацікавлені у якнайшвидшому завершенні розслідування та вироку суду. Тому що, фактично, ця справа стримує реалізацію важливого для держави проекту, який повинен за позитивного збігу обставин завершитися вже до кінця 2018 року", - прокоментував останнє повідомлення про завершення слідства НАБУ і САП щодо проекту інженерного облаштування кордону прес-секретар Державної прикордонної служби України Олег Слободян в ефірі "Радіо НВ".

Він звернув увагу, що в процесі слідства сума, яка інкримінується, уже зменшилася в кілька разів.

"Ми впевнені, що стосовно наших військовослужбовців там не буде тих розтрат, про які спочатку заявляло НАБУ - це 100 млн гривень. Зараз вже, ви бачите, мова йде про 16 млн гривень", - зазначив він.

За словами Слободяна, зараз триває слідство, воно ще не перейшло на етап суду. Суд повинен встановити провину чи невинність. За його словами, військовослужбовці вправі доводити свою невинність, але якщо їхня провина буде доведена, вони відповідатимуть.

"У будь-якому разі, ми зацікавлені в реалізації проекту, а не в тому, щоб якось уникати відповідальності за цю справу", - сказав він.

Олег Слободян зазначив, що загалом запланована вартість проекту інженерного облаштування кордону становить 4 мільярди гривень. Однак наразі протягом 2015-2017 років виділено лише 800 млн гривень.

Відповідаючи на запитання про ефективність проекту інженерного облаштування кордону, Олег Слободян наголосив, що проект вже доводить свою ефективність.

"Наведу принаймні два таких факти. На ділянці харківського загону, де найбільше виконано робіт і яку цього року планується завершити, кількість порушень кордону, кількість контрабандної діяльності зведені до нуля", - заявив прес-секретар Держприкордонслужби.

За його словами, такі проекти, абсолютно ідентичні за суттю, але з меншою кількістю технічних і фортифікаційних споруд, споруджують практично всі сусіди РФ - європейські країни.

"Будують саме такі проекти. Вивчали наш досвід і роблять те, що почали робити ми. Це країни Прибалтики, це фіни і навіть Польща на ділянці з Кеннінгсбергом, або Калінінградом, також будують аналогічні споруди", - повідомив він.

Нагадаємо, "Європейський вал", або "Стіна" - проект облаштування українського державного кордону з Росією. Він ініційований Кабінетом Міністрів України в 2014 році. Проект розрахований до 2020 року і передбачає облаштування інженерними спорудами і системами спостереження. Проект передбачає створення системи інтелектуального кордону, коли поєднуються технічні можливості і людський потенціал.

Загалом потрібно обладнати в інженерному сенсі понад 2000 км сухопутного кордону з РФ. Водночас ділянку, яка є тимчасово непідконтрольною владі, буде облаштовуватися лише після відновлення територіальної цілісності України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram