ГоловнаПолітика

У жодної політичної сили не може бути більшості у ЦВК, - Геращенко

В іншому випадку є ризик різних маніпуляцій.

У жодної політичної сили не може бути більшості у ЦВК, - Геращенко
Фото: пресс-служба НФ

У Центральній виборчій комісії повинні бути представлені кандидатури від усіх політичних фракцій парламенту - як провладної коаліції, так і опозиції, оскільки в іншому випадку є ризик невизнання результатів виборів і різних маніпуляцій.

Про це заявив представник фракції "Народний фронт" Антон Геращенко в ефірі парламентського телеканалу.

Він нагадав, що фракція "Народний фронт" неодноразово публічно заявляла про те, що "якщо є 13 місць у Центральній виборчій комісії, то президент повинен представити 13 кандидатів, а не 14".

"У Центральній виборчій комісії повинні бути представлені всі політичні сили, як провладна коаліція, так і опозиція. Завдання Центральної виборчої комісії - чесний підрахунок голосів. У тому вигляді, як його бачить президент Порошенко, - так, щоб більшість членів ЦВК підкорялися йому особисто. Відповідно, це може призвести до невизнання результатів виборів і різних маніпуляцій. У жодної політичної сили не може бути більшості в ЦВК. Це орган, створений для визнання чесних виборів", - заявив Антон Геращенко.

Представник фракції "Народний фронт" також нагадав, що кандидатури до нового складу ЦВК повинні бути представлені президентом вже давно, оскільки термін повноважень нинішнього складу Центрвиборчкому вже давно минув.

"В законі про Центральну виборчу комісію написано, що після закінчення терміну повноважень кожного з членів ЦВК (що відбувалося в 2015, 2016, 2017), президент повинен був невідкладно протягом місяця вносити по одному кандидату, а не доводити до торгу, який є зараз", - зазначив народний депутат.

"Вся ця криза штучно створена президентом. Завдання президента, як завжди, - шантаж Верховної Ради як вищого представницького органу народу України. Ми цього шантажу не допустимо. Верховна Рада повернеться до нормальної роботи", - резюмував Антон Геращенко.

Нагадаємо, що раніше в четвер під час рейтингового голосування питання про звільнення і призначення членів ЦВК підтримали лише 189 нардепів. Коаліційна фракція "Народного фронту" дала лише 10 голосів.

Фракція БПП відмовилася голосувати доти, поки не буде переформатований склад Центрвиборчкому.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram