ГоловнаПолітика

Порошенко схвалив Дисциплінарний статут Нацполіції

Також вводиться новий вид заохочення - нагородження поліцейського холодною зброєю, але виключається можливість оголошення подяки.

Порошенко схвалив Дисциплінарний статут Нацполіції
Архивное фото
Фото: EPA/UPG

Президент Петро Порошенко підписав закон, яким затверджується Дисциплінарний статут Національної поліції.

Про це він повідомив на заходах з нагоди Дня Нацполіції.

"У вашій присутності підпишу важливий Закон "Про Дисциплінарний статут Національної поліції України". Він визначає повноваження поліцейських і їхніх керівників, види заохочень і дисциплінарних стягнень, а також порядок їх застосування та оскарження. Неухильне дотримання статуту, переконаний, призведе до ще більшого зростання довіри з боку громадян, а в поліцейських лавах додасть порядку. Крім того, настільною книгою статут повинен стати і для складу Національного антикорупційного бюро України, і для Державної кримінально-виконавчої служби України, на яких також поширюється його дія", - сказав Порошенко.

Зокрема, статут передбачає, що поліцейський отримує наказ від керівника згідно з підпорядкуванням і зобов'язаний неухильно і в певний термін точно його виконувати. Обговорення наказу або його критика забороняється.

При цьому поліцейському заборонено виконувати злочинний або явно незаконний наказ.

У разі отримання наказу, що суперечить закону, підлеглий не повинен виконувати його, про що зобов'язаний у письмовій формі доповісти керівнику, який віддав наказ, і своєму безпосередньому керівнику, а в разі наполягання на його виконанні - письмово повідомити прямого керівника.

Виконання поліцейським злочинного або явно незаконного наказу, а також невиконання правомірного наказу передбачає відповідальність.

Також у Дисциплінарний статут внесено новий вид заохочення - нагородження поліцейського холодною зброєю, але виключається можливість оголошення подяки.

Відзначається, що нагороду у вигляді вогнепальної або холодної зброї поліцейським може вручати виключно міністр внутрішніх справ за особливі заслуги у сфері забезпечення національної безпеки, розкриття особливо тяжких злочинів, затримання особливо небезпечних озброєних злочинців, за проявлену честь, доблесть і самопожертву під час порятунку життя громадян у разі ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій та в особливий період.

Застосовувати дисциплінарні стягнення (зауваження, догана, пониження по службі, звільнення) до заступників голови Національної поліції може міністр внутрішніх справ.

До всіх інших поліцейських застосовувати дисциплінарні стягнення може голова Нацполіції.

Крім того, встановлюються правила проведення службового розслідування стосовно поліцейських.

Нагадаємо, 4 липня 2015 нова українська поліція склала присягу. Першим містом, в якому вона запрацювала, став Київ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram