ГоловнаПолітика

Оновлення ЦВК: шантаж і пошуки зайвого

На Погоджувальній раді у понеділок, 2 липня, голова Верховної Ради Андрій Парубій оголосив, що Центральну виборчу комісію оберуть вже цього тижня, у четвер. Ця заява стала несподіванкою для «Народного фронту», адже НФ і Блок Петра Порошенка станом на понеділок усе ще не досягли остаточних домовленостей у цьому питанні. 

Яка ймовірність, що ЦВК таки переоберуть до літніх канікул і чому фракції коаліції не можуть домовитися, розбирався LB.ua.

Фото: 112

У пошуках зайвого

Ми уже писали про основні проблемні питання по ЦВК, через які парламент ніяк не може приступити до голосування. Одним з такий є плутаниця із чотирнадцятим зайвим кандидатом.

Як відомо, президент вніс на одного кандидата у члени ЦВК більше, ніж є вакантних місць у комісії (вакантних місць – 13, а кандидатів – 14). При цьому, у списку немає висуванця від Опозиційного блоку. Зате є три кандидата по квоті «Народного Фронту», аж сім фактичних висуванців БПП. Від інших фракцій і груп – по одному кандидату, хоча Тетяну Сліпарчук, яка є формальною представницею «Волі народу» насправді називають кандидаткою від БПП. 

Згідно регламенту, спершу парламент має звільнити теперішніх членів комісії, а потім призначити кожного члена в ЦВК окремим голосуванням. 

Через такий тип процедури в жодної з опозиційних фракцій немає гарантії, що їх кандидат точно набере достатню кількість голосів. І «Батьківщина», і «Самопомоміч» після оприлюднення списку почали побоюватись, що зайвим виявиться саме їх кандидат. 

Фото: Макс Требухов

Хоча наврядчи в БПП підуть на те, щоб «збити» представника «Самопомочі» чи «Батьківщини». В Законі «Про ЦВК» написано, що при формуванні списку президент повинен врахувати позиції всіх фракцій і груп парламенту, до того ж 24 січня 2018 року у Резолюцію ПАРЄ була внесена правка депутатів від «Батьківщини» в якій сказано, що у складі ЦВК мають бути представлені всі фракції і групи. 

Закон і резолюція вже й так фактично порушуються, бо серед кандидатів немає представника «Опозиційного блоку». Але якщо коаліція викине ще й члена «Батьківщини» з ЦВК, то соратники Юлії Тимошенко обіцяють підняти неабиякий міжнародний галас. 

До того ж уся ця ситуація з чотирнадцятим зайвим дещо ускладнює переговори БПП з «Народним Фронтом», які й без того мають претензії до партнерів по коаліції через несправедливий, на їх думку, розподіл квотних місць в комісії. 

В Адміністрації президента, де проблема з чотирнадцятим зайвим і народилась, із ситуації вирішили вийти винахідливо.

Як розповів LB.ua член президентської фракції, в АП вирішили переконати звільнитись одного з чинних членів ЦВК. Таким чином в комісії з’явилося б ще одне вакантне місце і не довелося б гадати хто ж виявиться зайвим серед нових кандидатів.

Як відомо, строк повноважень ще не завершився у двох членів ЦВК: Олега Діденка, який у минулому очолював юридичний департамент партії «Удар» і дружини колишнього генпрокурора Олега Махніцького Катерини Махніцької. 

В «Ударі» за інформацією LB.ua, чітко дали зрозуміти, щоб у сторону Діденка навіть не поглядали, тому в АП почали вмовляти Махніцьку. 

«Мені дзвонять з АП вже неодноразово. Кожен раз, коли активізується питання переобрання членів ЦВК, мені дзвонять з проханнями звільнитися. Але про прізвища [того, хто телефонував] я говорити не хочу. Звичайно, я відмовилася. Я люблю свою роботу», – розповіла сама Махніцька LB.ua.

Катерина Махніцька (в центрі)
Фото: kommentator.org
Катерина Махніцька (в центрі)

Уточнювати хто ж саме їй дзвонив вона відмовилась. Водночас, джерело LB.ua у президентській фракції зазначило, що телефонував до Махніцької перший заступник голови Адміністрації президента Віталій Ковальчук.

Махніцька відхрестилась від «пропозиції» і від плану в АП довелось відмовитись. 

Тож яким чином депутати будуть вирішувати хто з внесених кандидатів не потрапить до складу комісії – не зрозуміло.

В кулуарах парламенту на цю тему уже навіть почали жартувати. Наприклад, депутат від «Самопомічі» і член комітету з питань правової політики та правосуддя Руслан Сидорович запропонував визначити зайвого у ході відомої дитячої гри.

«Включимо музику і всі будуть бігати навколо стільців. Хто не встигне сісти на стілець, коли музику вимкнуть, той і відпадає», – сміється він.

Дотягнути до осені 

Керівництву БПП, які налаштувались переобирати ЦВК у четвер, було не так смішно.

«Народний фронт» вперто відмовлявся голосувати цього тижня. А це остання реальна можливість переобрати комісію до літніх канікул. Наступного тижня, за словами народних обранців, змісту ставити важливі питання на голосування немає: депутати почнуть потроху роз’їжджатись.

Та у «Народному Фронті» переконані, що питання ЦВК потрібно змістити на осінь. 

За словами співрозмовника LB.ua у фракції Яценюка, «фронтовики» сподіваються, що восени вдасться виторгувати собі більше місць у ЦВК.

Фото: Макс Требухов

«Зараз вести переговори складно, бо ніхто не хоче злити Петра. Ну мало що йому в голову стрільне, він розізлиться і розпустить Раду. Восени, коли дострокові вже будуть неможливі, вести переговори буде легше, Ми зможемо виторгувати собі більше місць в комісії», – пояснює він. 

В БПП ж відтерміновувати питання ЦВК відмовляються. 

«Голосування відбудеться у четвер. Всі до голосування готові, воно не вигідне тільки окремим особам», – переконує LB.ua голова фракції БПП Артур Герасимов, не уточнюючи при цьому яким конкретно особам воно не вигідне. 

Шантаж

У цей же четвер Верховна Рада мала б обрати суддів Конституційного суду по квоті парламенту. Це голосування також анонсував Андрій Парубій.

Тут теж не все однозначно. На два вільних місцях у Конституційному суді у парламенту є аж чотири кандидати.

БПП пропонують дві кандидатури – суддю Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ Ірину Завгородню та професорку кафедри фінансового права юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, депутата Чернівецької міської ради Наталію Якимчук.

«Народний Фронт» висунув доцента кафедри цивільного права юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка Олега Первомайського. 

Олег Первомайський
Фото: vru.gov.ua
Олег Первомайський

Ще є кандидат від «Батьківщини» – суддя Верховного Суду Микола Короткевич. До речі, одразу кілька членів комітету з питань правової політики і правосуддя, зокрема і депутатка від фракції БПП Наталія Новак визнали, що порівняно з іншими кандидатами Короткевич виглядає найбільш досвідченим і професійним.

Та схоже, що стати суддею у висуванця «Батьківщини» шансів мало. 

Як стверджують LB.ua джерела у фракції НФ, попередньо в коаліції була домовленість, що суддями стане один представник від БПП і один від НФ. 

Однак, після того, як «Народний фронт» почав відтягувати голосування за ЦВК, в БПП перейшли на шантаж. 

«Вони почали лякати, що якщо ми не будемо голосувати за їх кандидатів в ЦВК, то вони не підтримають Первомайського. В БПП чомусь вирішили, що нас це має дуже злякати», – зі скептичним тоном у голосі поділився один з депутатів НФ.

«Якщо голосування відбудеться у четвер, є ризик недоокомплектування ЦВК»

Поки думки членів коаліції з приводу того, чи відбудеться голосування по ЦВК у четвер, розбігаються.

Члени «Народного Фронту» наразі категоричні. «Голосування не буде». Таку заяву робив, зокрема, перший заступник голови комітету з правової політики та правосуддя Леонід Ємець. 

Інша представниця «НФ», одна з кандидаток від цієї фракції у члени комісії Ірина Єфремова побоюється, що голосування у четвер таки може відбутись, але воно буде провальним.

«Якщо голосування у четвер відбудеться, є великий ризик, що парламент не зможе проголосувати за необхідну кількість членів ЦВК для його функціонування. Оберуть, наприклад, п’ятьох людей», – міркує вона.

Ірина Єфремова
Фото: ukrainianwall.com
Ірина Єфремова

Якщо Єфремова виявиться права, то вибори до яких вже не так багато часу, можуть постати під загрозою.

Депутати з Блоку Петра Порошенка, натомість, спокійні і твердо переконані, що склад комісії вдасться переобрати повністю і вже цього тижня. 

«Не може бути такого, що теперішніх членів ЦВК звільнять, а нових не оберуть. Думаю, що буде переобраний увесь склад», – вторив впевненості Герасимова його заступник Олексій Гончаренко.

Схоже, що багато залежатиме від самого Андрія Парубія, представник якого, до речі, також є серед кандидатів в ЦВК. Це Леонтій Шипілов, який у минулому був заступником ГО «Самооборона Майдану», а зараз є радником голови Верховної Ради.

Поки позиція спікера ВР щодо голосування непохитна. 

«Хочу нагадати, бо в залі посіялись сумніви, що в четвер ми розпочинаємо з обрання нового складу Центральної виборчої комісії. Так зазначено у порядку денному. Я прошу всіх готуватись до цього рішення, це буде об'ємне рішення, але я впевнений, ми вийдемо на позитивний висновок», – сказав він після закриття вечірнього засідання Верховної Ради у вівторок.

Водночас, співрозмовники LB.ua у коаліції запевняють, що консультації між фракціями продовжаться аж до четверга.

«Як завжди все вирішуватиметься в останню ніч», – підсумував один з депутатів «НФ». 

Тереза ЛащукТереза Лащук, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram