ГоловнаПолітика

Хроніки Незалежності. Україна – це Європа

LB.ua згадує ключові етапи співпраці України з Європейським Союзом.

Хроніки Незалежності. Україна – це Європа

У 1994 році Україна, першою з країн колишнього СРСР, підписала Угоду про партнерство та співробітництво з Європейським Союзом. Тоді ж президент Леонід Кучма окреслив взаємини з ЄС одним із ключових векторів зовнішньої політики України. У 2003-му саме він уперше заявив, що мета України - підписання Угоди про асоціацію з ЄС.

Переговори про укладення Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом почалися 2007 року. У період президентства Януковича (2010-2014) відносини Києва і ЄС ускладнюються, прогрес у переговорах про Асоціацію сповільнюється і закінчується відмовою Януковича від підписання Угоди про асоціацію України з ЄС на саміті у Вільнюсі в листопаді 2013 року. Це дало старт масовим протестам в Україні в листопаді 2013 року, які переросли в Революцію Гідності.

Новий етап розвитку відносин між Україною та ЄС розпочався відразу після Революції і зміни влади в країні. У березні 2014 року Україна і ЄС підписали політичний блок Угоди про асоціацію, а 27 червня 2014 року - економічну частину. З червня 2017 року між Україною і Європейським Союзом діє безвізовий режим.

LB.ua згадує ключові етапи співпраці України з Європейським Союзом.

У межах проекту «УКРАЇНА. ХРОНІКИ НЕЗАЛЕЖНОСТІ» LB.ua нагадує про найяскравіші та найважливіші події в житті України з моменту прийняття Акта проголошення незалежності в 1991 році.

Попередні випуски проекту було присвячено першому українському космонавту Леоніду Каденюку, візиту в Україну Івана Павла II, приборканню Чорнобиля, становленню українського футболу і Великому українсько-російському договору, інтеграції України в НАТО, битві за Тузлу, заміні купоно-карбованця на гривню та написанню першої Конституції незалежної України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram