ГоловнаПолітика

Законопроект про позасудове блокування сайтів призведе до здорожчання інтернету, - Федієнко

"У жодній країні світу держава не зобов'язує бізнес закуповувати елементи захисту кіберпростору країни".

Законопроект про позасудове блокування сайтів призведе до здорожчання інтернету, - Федієнко
Александр Федиенко
Фото: Макс Требухов

Те, що метою законопроекту №6688 про позасудове блокування сайтів є захист кіберпростору країни, - не відповідає дійсності. Таку думку висловив Олександр Федієнко, голова правління Інтернет-асоціації України на круглому столі в Інституті Горшеніна, присвяченому обговоренню законопроекту.

"Питання кібербезпеки заявили тільки на початку проекту. Кіберзахист потрібен, в країні зовнішня агресія. Але це потрібно робити системно... якби я був депутатом, я б допрацював закон про кібербезпеку і впроваджував далі його. Наступним системним базовим законом я б робив закон про критичну інфраструктуру. Так депутати сформували б юридичну базу із захисту кіберпростору країни", - сказав Федієнко.

На його думку, законопроект №6688 призведе до зниження якості інтернету і його здорожчання.

"Ви хочете нав'язати провайдерам за їх же рахунок закуповувати обладнання для блокування чогось в середовищі інтернету. У жодній країні світу держава не зобов'язує бізнес закуповувати елементи захисту кіберпростору країни. Коли ви навантажуєте бізнес додатковим фінансуванням, то надалі бізнес покладе це на пересічних громадян. А це призведе до здорожчання інтернету і зменшення його якості", - висловився Федієнко.

"Цей законопроект - це закон Російської Федерації в контексті їхньої системи СОРМ, але тут немає одного пазлика. Ревізора, який надалі контролюватиме виконання того реєстру судових рішень, який пізніше з'явиться у нашого регулятора", - додав голова правління ІнАУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram