ГоловнаПолітика

В окремих випадках сайти будуть блокувати на 48 годин за клопотанням слідчого, - Вінник

Нардеп визнав, що законопроект про позасудове блокування інтернет-ресурсів потребує доопрацювання.

В окремих випадках сайти будуть блокувати на 48 годин за клопотанням слідчого, - Вінник
Иван Винник
Фото: Макс Требухов

В Україні немає жодного примусового механізму, навіть у кримінальному порядку, блокування інтернет-ресурсів, якщо вони становлять загрозу національній безпеці країни. На думку народного депутата Івана Вінника, законопроект про позасудове блокування сайтів повинен вирішити цю проблему. Про це він заявив на круглому столі в Інституті Горшеніна, присвяченому обговоренню законопроекту №6688.

"Рішення Ради нацбезпеки і оборони щодо блокування російських сайтів не є обов'язковим для суб'єктів господарювання. Тож коли провайдери не забезпечують доступ до цих ресурсів, вони роблять це за велінням волі. Державі потрібен механізм реагування. Саме цьому і був присвячений законопроект", - пояснив Вінник.

"Як це повинно працювати: відповідне провадження має зареєструвати орган досудового розслідування. Може бути будь-який орган досудового розслідування, хоча Кримінально-процесуальний кодекс визначає статтю "державна зрада" виключно підслідною СБУ. Після цього відбувається звернення слідчого до слідчого судді і виноситься відповідна постанова про блокування ресурсу", - розповів нардеп.

За його словами, в надзвичайних ситуаціях, коли є загроза життю і здоров'ю людини або коли відбувається тяжкий або особливо тяжкий злочин, законопроект передбачає можливість на 48 годин заблокувати ресурс виключно на підставі клопотання слідчого.

"Єдине, що я, вивчивши критику, хочу визнати, що, можливо, треба запропонувати добровільну процедуру зняття відповідних новин, які загрожують інформаційній безпеці перед тим, як переходити до примусових дій", - зазначив Вінник.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram