ГоловнаПолітика

В АП просили дружину Махніцького звільнити місце для "зайвого кандидата" в ЦВК

У коаліції виникли розбіжності через ситуацію з Центрвиборчкомом.

В АП просили дружину Махніцького звільнити місце для "зайвого кандидата" в ЦВК
Фото: Макс Требухов

Перший заступник голови Адміністрації президента Віталій Ковальчук дзвонив чинному члену Центральної виборчої комісії Катерині Махніцькій з проханням скласти повноваження. Таким чином в АП намагаються знайти вихід із ситуації з "зайвим кандидатом", адже президент вніс 14 кандидатів на 13 вакантних місць у комісії.

Про це LB.ua повідомило джерело в президентській фракції.

За його словами, Махніцька, призначена на початку 2014 року за квотою "Свободи", заявила, що повноваження складати не буде. У 2014 році "Свобода" була однією з партій влади, зараз у неї немає своєї фракції в парламенті.

Махніцька в коментарі LB.ua підтвердила цю інформацію.

"Мені дзвонять з АП вже неодноразово. Кожен раз, коли активізується питання переобрання членів ЦВК, мені дзвонять з проханнями звільнитися. Але про прізвище [того, хто телефонував] я говорити не хочу. Звичайно, я відмовилася. Я люблю свою роботу", - сказала вона.

Ситуація з "зайвим кандидатом" ускладнює переговори БПП з "Народним Фронтом", оскільки "фронтовики" побоюються, що під час голосування можуть "кинути" і їх.

Тому, за словами одного з депутатів НФ, який захотів залишитися анонімним, БПП почав шантажувати НФ їх кандидатом у судді Конституційного суду. Він стверджує, що якщо НФ не голосуватиме за членів ЦВК за квотою БПП, то БПП може відмовитися голосувати за призначення судді Конституційного суду за квотою НФ - Олега Первомайського.

Нагадаємо, 5 лютого президент Петро Порошенко вніс в Раду подання на призначення нових членів ЦВК у складі Алли Басалаєвої, Наталії Бернацької, Михайла Вербенського, Андрія Євстигнєєва, Ірини Єфремової, Ольги Желтової, Олега Конопольського, Світлани Кущової, Ольги Лотюк, Віталія Плукаря, Євгенія Радченка, Тетяни Сліпачук, Леонтія Шипілова і Тетяни Юзькової. 14 осіб претендують на 13 вакантних місць в комісії.

У нинішньому складі ЦВК залишилося тільки два члени, чий термін повноважень не минув.

Згідно з Конституцією, Рада призначає і звільняє членів ЦВК за поданням президента.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram