ГоловнаПолітика

Клімкін закликав покарати компанії, які винуваті в туристичному колапсі

Голова МЗС закликав перевірити авіаперевізників і туроператорів.

Клімкін закликав покарати компанії, які винуваті в туристичному колапсі
Фото: Лига

Міністр закордонних справ Павло Клімкін закликав провести перевірку компаній, з вини яких українські туристи не змогли повернутися з відпочинку.

Про це він написав на своїй сторінці в Фейсбуці.

Клімкін запевнив, що українські дипломати роблять усе можливе, щоб полегшити становище туристів, які "застрягли" в аеропортах.

"Наші консули роблять усе, що в їх силах, щоб допомогти сотням співвітчизників, які через несумлінність авіаперевізників і туроператорів потрапили в пастку в аеропортах Тунісу, Єгипту, Туреччини, Албанії та інших курортних країн. На жаль, це тільки половина проблеми, адже не менша кількість людей, які чесно сплатили за свій відпочинок, по кілька днів не можуть вилетіти з України... Сподіваюся, що в міру можливостей свій внесок у вирішення нинішньої кризи зроблять і інші відомства", - написав голова МЗС.

"Разом з тим вважаю, що нам треба не просто санувати наслідки подібних неподобств, а нарешті звернути увагу на причини, що їх породжують. Компанії, які викликали туристичний колапс, повинні за це відповісти. Ретельний і всебічний аудит повинен з'ясувати, чому вони не виконують умови ліцензій і взагалі чи здатні вони їх виконувати. І робити це необхідно не коли-небудь, а прямо зараз. Досить по-страусиному ховати голову в пісок", - додав Клімкін.

Він також нагадав, що наприкінці квітня МЗС опублікував рекомендації громадянам України при виборі туроператора.

"22 травня МЗС провело спеціальну нараду з представниками інших організацій, на якій було порушено питання можливих ризиків. У відповідь учасники скаржилися на брак повноважень. Перш за все - повноважень перевіряти, чи виконують авіакомпанії і туроператори умови отриманих ліцензій. На жаль, є підстави сумніватися, що деякі з них виконати їх узагалі не здатні, і в гонитві за наживою взяли на себе свідомо непідйомні зобов'язання. Такий підхід до справи важко пояснити. Якщо бізнесмени від туризму просто сподівалися, що старі зношені літаки, дасть Бог, витримають усі перевантаження, то це означає, що вони ще й піддавали ризику своїх пасажирів, а це робить ситуацію ще серйознішою", - додав міністр.

Нагадаємо, з початку літа декілька українських туроператорів зірвали вильоти туристів на відпочинок, головним чином до Туреччини та Єгипту. Причиною затримок вильотів є недостатня кількість літаків, а також борги туроператорів перед авіакомпаніями.

Також днями близько 800 туристів застрягли на декілька діб у Тунісі. Українська авіакомпанія "Браво" повідомила, що виконає п'ять гуманітарних рейсів з Тунісу до Києва та Львова для доставки близько 850 пасажирів. Авіакомпанія зазначає, що фінансові зобов'язання - борги - туроператор Oasis нарощував упродовж двох років, і зараз заборгованість становить 25 млн гривень. Це, своєю чергою, призвело до вимушеного скасування рейсів і зміни в розкладі авіакомпанії. Сьогодні, 2 липня, перший рейс з українськими туристами вилетів з Тунісу.

Міністр інфраструктури Володимир Омелян анонсував на 3 липня нараду з представниками авіакомпаній і туроператорів, щоб вирішити ситуацію із затримками туристичних рейсів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram