ГоловнаПолітика

Фонд держмайна запустив модуль оцінки майна за принципом "Прозорро"

Модуль містить понад два мільйони записів найбільших сайтів купівлі-продажу нерухомості та автоматично визначає середню вартість квадратного метра за 15 критеріями.

Фонд держмайна запустив модуль оцінки майна за принципом "Прозорро"
Фото: Макс Левин

Фонд держмайна України з 18 липня запустив у роботу модуль для ринку нерухомості https://ocinka.online/, який діє за принципом системи ПРОЗОРРО. Цей електронний модуль містить понад два мільйони записів найбільших сайтів купівлі-продажу нерухомості та автоматично визначає середню вартість квадратного метра за 15 критеріями, таким чином здійснює верифікацію звіту оцінювача. Якщо в оцінці, наприклад для угоди купівлі-продажу, занижено ціну, це не дозволяє її зареєструвати в системі і блокує подальші дії нотаріуса з реєстрації угоди. Раніше, до запуску модуля ФДМУ, навіть великі об'єкти нерухомості оцінювали до 149 000 грн, що дозволяло уникнути сплати податків. І не було ефективного регулятора, механізму не визнати таку оцінку. Тож у базі Фонду є земельні ділянки та квартири «на Хрещатику» з оцінною вартістю 5-6 тис. доларів. Внаслідок заниженої оцінки держава недоотримувала податків на суму 2-3 млрд грн щорічно, пишуть Подробности.

За наявними даними, в день в Україні здійснюють 2400-2700 угод з нерухомістю. За оцінками ФДМУ, до 30% таких угод донедавна здійснювалися за заниженою вартістю. Як повідомив голова ФДМУ Євген Асташев, який відповідає за впровадження проекту, надалі надходження в бюджет виростуть іще - названі суми за угоди з житловою нерухомістю були отримані при роботі тільки одного електронного майданчика. Незабаром запрацює ще один, а до кінця осені буде не менш ніж 10 електронних майданчиків. «Сумлінні оцінювачі добре сприйняли систему і почали в ній працювати, всілякі сірі махінатори, зрозуміло, демонструють своє невдоволення. Система ефективно працює і позбавляє оцінювачів чорного заробітку, таким чином робить наш ринок прозорішим і дисциплінованим», - зазначив він.

За 10 днів роботи модуля нотаріуси перевірили 2135 об'єктів житлової нерухомості, що побічно підтверджує проведення угод на загальну суму близько 1,5 млрд грн, згідно з якими сплачено 5% ПДФО - 97 млн грн, 1,5% - військовий збір - на суму 22,4 млн грн, 1% - пенсійний збір - на суму 14,9 млн грн та 1% від суми угоди - держмито - на суму 14,9 млн грн.

«Заниження вартості хоча б 30% об'єктів житлової нерухомості у 2-3 рази, що спостерігалося до введення роботи модуля, призвело б до недоотримання бюджетом 30-40 млн грн за ці 10 днів», - зазначив Євген Асташев.

Загалом упровадження системи дозволить збільшити надходження до державного бюджету на 2-5 млрд грн щорічно. Модуль розроблено як 100% аналог систем «ПРОЗОРРО. Публічні ЗАКУПІВЛІ», «ПРОЗОРРО. ПРОДАЖІ», забезпечує анонімність і унеможливлює ідентифікацію СОД і оцінювачів у Єдиній базі до моменту закінчення перевірки звіту про оцінку, яка здійснюється модулем Єдиної бази. Це є гарантією об'єктивності і неупередженості такої перевірки, відсутності людського фактору, а також відсутності негативних правових наслідків для СОД і оцінювачів у разі відмови Єдиної бази в реєстрації звіту про оцінку через невідповідність індикативних показників.

Крім того, ФДМУ надав кілька показових прикладів оцінки з явно заниженою вартістю нерухомого майна, зареєстрованого в єдиній базі за старою системою:

1. Оціночна компанія ПП «Томас і Сімонова» внесла в єдину базу інформацію зі звіту про оцінку київського об'єкта промислової нерухомості за адресою бульвар Івана Лепсе, 26 площею 5 402 квадратні метри. Загальна оціночна вартість становила 2 994 603 грн, тобто трохи більше ніж 550 грн за 1м2. Ціна нерухомості була занижена більш ніж утричі, від чого бюджет недоотримав понад 500 000 грн.

2. Суб'єкт оціночної діяльності ТОВ «Аналітичний центр «Дробнова» вніс в ЄБ інформацію про звіт про вартість нежитлової квартири площею 44 кв.м у Києві по вул. Академіка Грекова за ціною квадратного метра 2684 грн. Фактична ціна квартири, при ринковій ціні 700-700 доларів за квадратний метр, була занижена в 6-7 разів, від чого було недоплачено податків більш ніж на 50 000 грн.

3. Суб'єкт оціночної діяльності ТОВ «Мегаполіс і партнери» вніс у ЄБ звітів інформацію про квартиру в місті Чорноморськ Одеської області вартістю 1461 грн за квадрат. Загальна вартість квартири склала 49 830 грн, що дозволило «зекономити» на податках понад 25 000 грн.

 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram