ГоловнаПолітика

ПАРЄ ухвалила резолюцію про звільнення політув'язнених українців у Росії (оновлено)

"За" проголосували 77 депутатів.

ПАРЄ ухвалила резолюцію про звільнення політув'язнених українців у Росії (оновлено)
Фото: kapital.com

Парламентська Асамблея Ради Європи 28 червня у Страсбурзі ухвалила проект резолюції про звільнення українських політв'язнів у Росії.

Про це повідомляє телеканал "112 Україна".

За відповідне рішення проголосували 77 членів ПАРЄ, 15 утрималися. Перед голосуванням у залі зачитали відповідну доповідь, потім щодо цього питання пройшли дебати. Цією резолюцією, підготовленою комісією з юридичних питань і прав людини, ПАРЄ закликає Росію негайно відпустити всіх українців, затриманих в РФ і в анексованому Криму з політичних мотивів, поважати їхні права, не застосовувати тортури і не вдаватися до примусового годування, за винятком випадків, коли це необхідно для порятунку життя.

Також у тексті резолюції зазначається, що, зокрема, громадяни України Олег Сенцов, Володимир Балух і Павло Гриб "відповідають визначенню політичних в'язнів, викладеному в резолюції асамблеї 1900 (2012)".

Раніше генсек Ради Європи Турбйорн Ягланд подав президенту РФ Володимиру Путіну офіційне прохання про помилування українського режисера Олега Сенцова. У відповідь на це в Кремлі заявили, що лист генсека Ради Європи "з погляду російського законодавства не є підставою для будь-яких юридичних дій".

Після цього Ягланд заявив, що однаково має намір продовжувати роботу щодо звільнення українських політв'язнів у Росії і бачить одним з методів деескалації конфлікту між Україною і РФ саме обмін ув'язненими.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram