ГоловнаПолітика

Українця, який поїхав у Росію по ліки для дитини, звинуватили в шпигунстві

Адвоката Ігоря Кіяшка затримали ще 10 квітня.

Українця, який поїхав у Росію по ліки для дитини, звинуватили в шпигунстві
Фото: zona.media

У квітні в Нижньому Новгороді у справі про контрабанду деталей для авіаційних двигунів заарештували українського адвоката Ігоря Кіяшка. Російське слідство вже звинуватило його в шпигунстві і спробі контрабанди деталей військових літаків, повідомляє агентство «Интерфакс» з посиланням на адвоката затриманого Євгенія Губіна.

Водночас його дружина повідомила, що Кіяшка поїхав у Росію по ліки для своєї трирічної дитини.

"За версією слідства, Кіяшко приїхав в Нижньогородську область, щоб придбати робочі лопатки, що входять в комплектацію авіаційних двигунів типу РД-33 військових літаків типу МіГ-29. Перед цим він списався з місцевим жителем, який пообіцяв передати йому 42 вищевказані лопатки за винагороду в $46,2 тис.", - повідомив Губін. 10 квітня громадянина України затримали співробітники ФСБ в одному з нижньогородських готелів після отримання товару і передачі винагороди.

За словами Губіна, слідство розцінило дії Кіяшка як спробу контрабанди лопаток на територію України. Йому пред'явлено звинувачення в приготуванні до незаконного переміщення обладнання, яке може бути використано при створенні іншої військової техніки (ч.1 ст. 30 ч.1 ст. 226.1).

"Крім того, слідчі запідозрили мого підзахисного в шпигунстві. На їхню думку, Кіяшко намагався придбати копії технічної документації з багатофункціональної радіолокаційної станції, що входить до складу зенітно-ракетного комплексу С-400", - повідомив адвокат.

За словами Губіна, 19 червня він уклав угоду на захист Кіяшка на попередньому слідстві у кримінальній справі в слідчому відділі УФСБ Росії у Нижньогородській області і того ж дня повідомив про це слідчого.

"Таким чином, слідчий знав про укладення зі мною угоди, проте того ж дня, 19 червня, з моїм підзахисним були проведені слідчі дії без моєї участі, під час яких йому були висунуті обвинувачення в скоєнні особливо тяжкого злочину, передбаченого ст. 276 КК РФ (Шпигунство)", - повідомив Губін.

"Мій підзахисний Кіяшко категорично заперечує свою причетність до скоєння цього злочину", - сказав Губін, зазначивши, що українець в цей момент міститься в нижньогородському СІЗО.

За словами адвоката, до теперішнього часу він не може додзвонитися до слідчого, для того щоб повноцінно вступити в кримінальну справу в якості захисника Кіяшка.

"Медіазона" з посиланням на дружину українця Марину Кіяшко повідомило, що затриманий родом з міста Лубни Полтавської області, йому 42 роки. Кіяшко - майор українського МВС у відставці, сьогодні - практикуючий адвокат.

За словами Марини, її чоловік поїхав у Росію за стафілококовим бактеріофагом - в трирічного сина Кіяшка трапився рецидив золотистого стафілококу.

"Це засіб, який потрібно везти в спеціальному холодильнику - бактерії поїдають золотистий стафілокок. У нас вони є в Україні, лівим чином завозять їх, але вони вже не настільки живі і не допомагають", - стверджує Кіяшко, уточнюючи, що в Нижній Новгород, де розташоване велике виробництво бактерійних препаратів, чоловік їздив і раніше.

У середині травня жінці прийшов лист з ФСБ: заступник начальника слідчого відділу нижньогородського управління спецслужби Михайло Шадрін повідомив Марину, що Ігоря підозрюють в підготовці до контрабанди матеріалів і обладнання, які можуть бути використані при створенні зброї масового ураження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram