ГоловнаПолітика

Справа проти Вадима Лейві "зависла" у Верховному Суді, – ЗМІ

Лейві підозрюють у незаконному отриманні в оренду земель державної власності за пільговою процедурою.

Справа проти Вадима Лейві "зависла" у Верховному Суді, – ЗМІ
Фото: argument.ua

Прокуратура Хмельницької області очікує рішення Верховного Суду України у справі проти Вадима Лейві і Теофіпольської районної державної адміністрації.

Правоохоронці вимагають визнати недійсними 39 договорів оренди земель сільськогосподарського призначення загальною площею понад 1 140 га, пише інтернет-видання "Резонанс".

Лейві підозрюють у незаконному отриманні в оренду земель державної власності за пільговою процедурою - без передбачених законом торгів.

За версією прокуратури, для цього він оформив як фермерське господарство угіддя на території 16 сільських та 1 селищної ради 4 районів Хмельницької області загальною вартістю понад 25 млн гривень. Чинний на момент укладання договорів закон "Про фермерське господарство" передбачав, що земля для такої форми підприємницької діяльності має розташовуватись, переважно, єдиним масивом. Лейві ж отримав у своє розпорядження ділянки, відстань між якими подекуди сягає 100 км.

Крім того, як стверджує прокурор, Лейві порушив ще одну норму закону яка передбачає, що обробляти землю такої форми власності мають прав. Теофіпольський районний суд відхилив цей позов прокуратури у 2015 році. У 2017 на бік Лейві також став Хмельницький обласний апеляційний суд. Феміду не змогла переконати ані відверто протизаконна "географія" володінь Лейві, ані той факт, що для їх обробітку він користувався послугами своїх же компаній.

Вадим Лейві має в регіоні доволі скандальну репутацію. За твердженням засобів масової інформації, у нього є спільний бізнес з батьком голови Теофіпольської РДА Юрія Маєвського, а відтак - повний контроль над органами місцевої влади. Його ім'я також пов’язують з одним з найближчих соратників колишнього прем’єр-міністра Арсенія Яценюка Андрієм Іванчуком.

Маючи такі зв’язки, Лейві може дозволити собі знищувати екологію району, незаконно розробляти надра та навіть захоплювати землі інших фермерів. При цьому ані місцеві правоохоронці, ані судді не вбачають у такій діяльності нічого протизаконного. Більше того - вони її фактично легалізують.

З 2017 року справа проти Лейві "зависла" у Верховному Суді. Як "висять" в органах місцевої влади на Хмельниччині заявки ветеранів антитерористичної операції (АТО) на отримання земельних ділянок, право на які їм гарантувала держава. В складних економічних умовах через фінансову кризу опинились тисячі фермерів по усій країні. Крім тих, хто має такий же як у Вадима Лейві "імунітет" в органах правосуддя на всіх рівнях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram