ГоловнаПолітика

Російського омбудсмена не пустили в СІЗО до ув'язненого Одинцова

Москалькова повертається в Росію чекати дозволу від українського Мін'юсту.

Російського омбудсмена не пустили в СІЗО до ув'язненого Одинцова
Татьяна Москалькова
Фото: novayagazeta.ru

Уповноважену з прав людини в РФ Тетяну Москалькову у вівторок не пустили до Максима Одинцова в Лук'янівському СІЗО в Києві. Омбудсмен має намір очікувати дозволу Міністерства юстиції України на території Росії, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Я шкодую, що не була допущена на зустріч до Одинцова", - сказала Москалькова журналістам біля Лук'янівського СІЗО в Києві у вівторок.

Російський омбудсмен повідомила, що направить до Мін'юсту України всі необхідні запити, після чого вона знову приїде до Києва для відвідування Одинцова.

"Я повернуся в Москву, тому що необхідно вже приїхати тоді, коли є певне рішення і є надія на позитивні кроки. Занадто багато в Уповноваженого справ інших, щоб можна було просто так перебувати в країні", - сказала вона.

Москалькова наголосила, що її зустріч з Одинцовим має бути синхронною відвіданню Дмитра Штиблікова в омській колонії, і нагадала, що вона з українським консулом зустрічалася з останнім.

"Ми просимо крок у відповідь - відвідати одну людину на території України в слідчому ізоляторі, будь-кого, кого назве українська сторона", - сказала вона.

Водночас вона зазначила, що українське законодавство не передбачає порядок відвідування утримуваних в СІЗО з подвійним громадянством омбудсменом іншої держави.

Конституція України не допускає наявність подвійного громадянства в українців.

Нагадаємо, українські громадяни Максим Одинцов, а також Олександр Баранов в 2014 році перейшли служити в російську армію. Вони були затримані співробітниками СБУ 20 листопада 2016 року поблизу пункту пропуску "Чонгар" на кордоні України з Кримом. У лютому суд засудив Баранова і Одинцова до 13 і 14 років позбавлення волі відповідно за дезертирство і державну зраду.

Український омбсудсмен Людмила Денісова вже більше місяця домагається в Росії побачень з українськими політв'язнями, в тому числі Олегом Сенцовим, Володимиром Балухом, Олександром Кольченком та іншими. Російська сторона відмовляє не тільки у відвідуванні українців, але навіть і у відеозв'язку з ними.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram