ГоловнаПолітика

Суспільство надзвичайно низько оцінює рівень довіри до системи правосуддя та реформ у цій сфері, - адвокат Сірий

"У судовій реформі відбуваються значні структурні зміни, але вони не відповідають логіці функціонування судової системи".

Суспільство надзвичайно низько оцінює рівень довіри до системи правосуддя та реформ у цій сфері, - адвокат Сірий
Фото: argument.ua

Старший науковий співробітник Інституту держави і права імені Корецького НАН України Микола Сірий вважає, що за станом на сьогодні суспільство надзвичайно низько оцінює рівень довіри до системи правосуддя та реформ у цій сфері. Про це він сказав у коментарі Українським Новинам.

"Найоб'єктивнішу оцінку судовій реформі в тому вигляді, в якому вона здійснюється сьогодні, дає українське суспільство. Ця оцінка пов'язана з надзвичайно низьким рівнем довіри до системи правосуддя і до тих реформаторських кроків, які проводяться. З цією оцінкою важко не погодиться, оскільки з одного боку робляться заяви про оновлення суддівського корпусу, але люди розуміють і фахівці теж, що передусім  це лише заяви, а ротація, яка проводиться, не дає якісного оновлення суддівського корпусу", - сказав він.

По-друге, за його словами, у судовій реформі відбуваються значні структурні зміни, але вони не відповідають логіці функціонування судової системи і відповідно громадяни не бачать завершення судової реформи.

"Суспільство реагує і демонструє своїм низьким рівнем довіри, що результати судової реформи не відповідають очікуванням і ця реакція є правильною", - зазначив юрист.

Він наголосив, що в плані справедливості і якості судової системи, то очікуваних позитивних зрушень станом на сьогодні також немає.

"Немає того рівня суддівського корпусу, який би забезпечував цю якість і немає якісних процедур, які б давали можливість судовому корпусу якісно поліпшити рівень правосуддя. У частині справедливості і якості ми стоїмо на тому самому місці, на якому й були", - наголосив він.

Як повідомлялося раніше, Президент Петро Порошенко вважає створення Вищої ради правосуддя (ВРП) ключовим аспектом судової реформи.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram