ГоловнаПолітика

Координатор ГРД: кваліфікаційне оцінювання суддів перетворюється на провал

Жоден суддя не буде звільнений за сумнівне багатство.

Координатор ГРД: кваліфікаційне оцінювання суддів перетворюється на провал
Галина Чижик
Фото: Макс Требухов

Кваліфікаційне оцінювання суддів перетворюється на провальну спробу влади реформувати судову систему. Таку думку координатор Громадської ради доброчесності Галина Чижик висловила у своїй статті для "Дзеркала тижня".

Чижик нагадує, що минуло два роки з того моменту, як стартувала судова реформа і зараз у Вищій кваліфікаційній комісії України (ВККС) відбуваються співбесіди з суддями в рамках процедури їх кваліфікаційного оцінювання. Комісія з'ясовує професійний рівень, а також перевіряє, чи відповідала поведінка суддів у минулому етичним вимогам. На тих суддів, які порушили критерії, чекає звільнення. До початку осені ВККС має оцінити поведінку понад двох тисяч суддів.

При цьому координатор ГРД наводить статистику, згідно з якою із 735 суддів, на думку ВККС, лише 26 не відповідають вимогам добропорядності, тоді як 709 суддів пройшли оцінювання успішно. На думку Чижик, щоб ця цифра не була такою страшною, ВККС вдалася до маніпуляцій, повідомивши, що 10% суддів провалили оцінювання. Для отримання такої цифри ВККС узяла до уваги навіть тих суддів, які не проходили співбесіди і чию добропорядність ВККС не перевіряла.

Чижик також нагадала, що організація, яку вона представляє, свого часу відмовилася брати участь у кваліфікаційному оцінюванні з кількох причин. По-перше, це терміни - коли на співбесіду з одним суддею призначалося 6 хвилин. По-друге - прозорість, яку декларує ВККС, точніше "непрозорість", адже за даними Чижик, 26 суддів, які не пройшли співбесіди у квітні-травні, досі не знають, чому мають бути звільнені. До того ж не всі співбесіди транслюються - у закритому режимі ВККС поспілкувалася зі 127 суддями. По-третє, "невідома методологія, за якою члени ВККС оцінюють практичні завдання суддів, скільки балів ставлять за кожен з елементів оцінювання, і ключове - мотиви, чому один суддя отримав за доброчесність 250 балів, а інший - 0, нам невідомо. Ба більше, критерії, за якими ВККС виводить свою оцінку, теж невідомі".

Чижик зазначає, що ВККС мала всі шанси підвищити репутацію органів суддівського управління, звільнивши суддів Майдану.

"Але те, що кваліфікаційне оцінювання не стане фільтром для суддів Майдану, стало відомо задовго до перших співбесід. У лютому ВККС внесла зміни до методології оцінювання, встановивши для себе обмеження: оцінювати дії лише тих суддів, котрих притягували до відповідальності. Логіка абсурдна, адже ті судді Майдану, яких змогла звільнити ВРУ, не беруть участі в оцінюванні. 85% суддів Майдану залишилися безкарними. І ВККС дала їм чіткий сигнал: на оцінюванні їм боятися нічого", - зазначає вона.

Крім цього, вона сказала, що такий інструмент оцінювання, як підтвердження законності джерел походження майна не діє, адже жоден суддя з тисячі, що вже пройшли оцінювання, не буде звільнений через те, що має статки сумнівного походження.

"Таким чином, кваліфікаційне оцінювання суддів, яке було покликане стати ефективним інструментом поновлення судової влади і запровадження нової якості судочинства в Україні, перетворюється на ще одну провальну спробу влади реформувати судову систему", - резюмувала Галина Чижик.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram