ГоловнаПолітика

Двоюрідного брата Каськіва затримали у справі "Держінвестпроекту" (оновлено)

Також про підозру за аналогічними статтями повідомили рідному брату Каськіва.

Двоюрідного брата Каськіва затримали у справі "Держінвестпроекту" (оновлено)
Фото: nabu.gov.ua

НАБУ повідомило про підозру ще двом учасникам схеми заволодіння коштами у справі "Держінвестпроекту", одного з них затримали. Про це в суботу, 23 червня, повідомили на сайті відомства.

Восьмим учасником корупційної схеми заволодіння 259,2 млн грн виявився двоюрідний брат Владислава Каськіва - екс-глави Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України. Його підозрюють у скоєнні злочину за ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та ст. 27 (види співучасників) КК України.

"Крім того, 21 червня 2018 року про підозру у скоєнні злочину за аналогічними статтями повідомлено іншому близькому родичу екс-глави "Держінвестпроекту" (рідному братові). Оскільки ця людина зараз перебуває за межами України, їй повідомлено про підозру у спосіб, передбачений ч. 1 ст. 278 Кримінально-процесуального кодексу", - йдеться у повідомленні.

Як встановило слідство, у 2012 році з державного бюджету України виділили понад 500 млн грн для реалізації низки національних проектів, зокрема таких, як "Якісна вода", що передбачає встановлення у найбільших містах України автоматів з розливання питної води, та "Олімпійська надія -2022", за яким повинні бути зведені інфраструктурні об'єкти для проведення зимових олімпійських ігор в Україні. Проте зазначені проекти так і не були реалізовані.

За версією слідства, призначені для реалізації національних проектів кошти ДП "Державна інвестиційна компанія", яке входило в сферу контролю "Держінвестпроекту", під виглядом укладення договорів позики перевело на рахунки компаній, підконтрольних посадовим особам "Держінвестпроекту" та ДП "Державна інвестиційна компанія".

Після цього бюджетні кошти переспрямували на рахунки афілійованих з ними компаній-нерезидентів, зареєстрованих на території Республіки Кіпр. Надалі учасники корупційної схеми розподілили кошти між собою.

Загалом, у вчиненні кримінального правопорушення, яке досліджують в рамках зазначеного кримінального провадження, наразі підозрюють дев'ятьох осіб. Крім двох людей, яким повідомлено про підозру 21 червня 2018 року, мова йде про:

- екс-заступника глави "Держінвестпроекту", який також був радником директора ДП "Державна інвестиційна компанія";

- колишнього працівника "Держінвестпроекту";

- колишніх директора та працівника ДП "Державна інвестиційна компанія";

- трьох директорів приватних підприємств з ознаками фіктивності.

Дії зазначених підозрюваних кваліфіковані за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Досудове розслідування за наведеними фактами детективи НАБУ почали в жовтні 2016 року після передання відповідних матеріалів з Головного слідчого управління Національної поліції України.

Оновлення. Видання "Судовий репортер" повідомило, що Солом'янський районний суд Києва в суботу, 23 червня, обрав запобіжний захід Матковському у вигляді позбавлення волі з можливістю вийти під заставу 2,6 млн гривень.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура просила про вищу суму застави - понад 17 млн гривень.   

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram