ГоловнаПолітика

Тимчук: митрополити УПЦ МП летять у Стамбул агітувати проти автокефалії для України

Переліт фінансує нардеп Новинський.

Тимчук: митрополити УПЦ МП летять у Стамбул агітувати проти автокефалії для України
Фото: Макс Требухов

Координатор групи "Інформаційний опір", народний депутат Дмитро Тимчук заявив, що 23 червня три митрополити УПЦ Московського патріархату вирушать до Стамбула на аудієнцію з вселенським патріархом Варфоломієм. Депутат стверджує, що вони мають намір агітувати проти надання автокефалії для української церкви.

"Митрополити Антоній, Іларіон і Агафангел відправляться до Стамбула і спробують отримати довгоочікувану аудієнцію у вселенського патріарха Варфоломія ... Необхідність вояжу високих духовних чинів РПЦ на Фанар [район у Стамбулі, де розташована резиденція Вселенського патріарха] обумовлена зривом планів російського агресора щодо недопущення отримання томосу про автокефалію Української православної церкви. У Кремлі та керівництві РПЦ починають розуміти дипломатичну незворотність процесу, в результаті чого в цей час триває перегляд подальшої стратегії з протидії створенню та становленню Української помісної православної церкви", - написав Тимчук у фейсбуці.

За його словами, фінансує переліт митрополитів у Стамбул народний депутат Вадим Новинський.

"Особливий інтерес у даній історії становить організаційний момент. А саме виникає питання: представники українського екзархату РПЦ і цього разу будуть пробиватися на зустріч у супроводі «дипкорпусу» країни-агресора, як це сталося під час грудневого вояжу митрополита Антонія, протоієрея Миколая (Данилевича) і народного депутата Новинського? Тоді, нагадаємо, «делегацію» зустрічав і супроводжував заступник генерального консула РФ у Стамбулі Дмитро Євдокимов", - повідомив Тимчук.

Нагадаємо, 17 квітня Президент Петро Порошенко оголосив лідерам парламентських фракцій про намір звернутися до Вселенського патріарха Варфоломія з проханням проголосити автономію Української помісної автокефальної церкви.

19 квітня депутати Верховної Ради проголосували за відповідну постанову.

Минулого року Порошенко говорив, що князь Володимир Великий прийняв християнську віру від Константинопольської церкви, і тому саме від неї Україна чекає визнання автокефалії для помісної церкви.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram