ГоловнаПолітика

ЄСПЛ просить Росію надати інформацію про здоров'я Сенцова

Український режисер голодує 38-й день.

ЄСПЛ просить Росію надати інформацію про здоров'я Сенцова
Фото: humanrights.org.ua

Європейський суд з прав людини просить у влади Росії надати всю інформацію про стан здоров'я українського режисера Олега Сенцова, який голодує 38-й день.

Про це повідомила його адвокат в ЄСПЛ, представник міжнародної правозахисної групи «Агора» Наталія Добрева.

«Суд направив запит уряду Росії за інформацією про дотримання щодо заявника вимог статей 2 (право на життя), 3 (заборона тортур) і 4 (заборона примусової праці) Конвенції про захист прав людини і основних свобод у зв'язку з його голодуванням», - повідомила «Інтерфаксу» Наталія Добрева.

За її словами, ЄСПЛ також просить до 27 червня надати інформацію про нинішній стан Сенцова разом з його медичною документацією.

«По суті це означає, що влада зобов'язана не допустити смерті Сенцова, але вона і не має права використовувати способи примусового годування», - заявила Добрева.

Адвокат зазначила, що ЄСПЛ пропонує Сенцову припинити голодування. За її словами, про це йдеться у відповіді Європейського суду на екстрене звернення представника режисера, що направлена в ЄСПЛ напередодні.

"ЄСПЛ нагадує, що справі Сенцова ще 8 липня 2014 віддано пріоритет", - пояснила Добрева.

Нагадаємо, 20 червня Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд заявив про готовність подати прохання про помилування Сенцова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram