ГоловнаПолітика

Аудитор НАБУ від президента, або Чим відомий Павло Жебрівський

Увечері 19 червня президент врешті визначився зі своєю кандидатурою на посаду аудитора НАБУ. Петро Порошенко призначив аудитором Павла Жебрівського, який минулого тижня подав у відставку з посади очільника Донецької військово-цивільної державної адміністрації. 

Павло Жебрівський – давній товариш президента, людина зі значними статками, сімейним фармацевтичним бізнесом і системними зв’язками у політикумі. LB.ua з’ясовував, чому саме його призначили аудитором, та як на це відреагувала «антикорупційна спільнота».

Фото: пресс-служба президента

«Готують сценарій зняття Ситника»

«Антикорупційну спільноту» призначення Павла Жебрівського аудитором дуже обурило. Роман Маселко з Дисциплінарної комісії НАБУ і Олександра Устінова з Центру протидії корупції в один голос заявили LB.ua, що тепер сценарій очевидний: мовляв, восени влада намагатиметься зняти директора бюро Артема Ситника з посади. 

Справа у тому, що шляхів примусового звільнення директора НАБУ вкрай мало – і одним з таких є незадовільні висновки аудиту антикорупційного органу.

Фото: 24tv.ua

Аудит, тобто зовнішню перевірку роботи бюро повинні здійснювати три аудитора. Кабмін вже обрав по своїй квоті професора Михайла Буроманського. З 2009 по 2012 роки він працював суддею ad hoc Європейського суду з прав людини, зараз – президент Інституту прикладних гуманітарних досліджень і викладач кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин КНУ імені Тараса Шевченка. А парламент нещодавно висунув від себе професора Київсько-Могилянської академії Володимира Василенка. 

Читайте: Аудитор для НАБУ: фінал епопеї близько

Володимир Василенко безперечно має великий юридичний досвід і є поважною людиною. Він працював суддею в міжнародному суді ООН і представником України в Раді ООН з прав людини. Також працював в Міністерстві закордонних справ, подав у відставку, коли до влади прийшов Янукович. Але Василенка на аудитора відверто протягувала коаліція, а опозиціонери у свою чергу заявляли, що той може на посаді аудитора прислухатися до побажань Адміністрації президента. Зокрема, депутати висловлювали побоювання, що на Василенка зможуть тиснути через сина, який працює у Вищій кваліфікаційній комісії суддів.

Фото: suddya.com.ua

Тому, «антикорупційна спільнота» та близькі до НАБУ депутати переконували, що хоча б одним аудитором повинен стати міжнародний експерт на якого ніхто вплинути точно не зможе, і пропонували за квотою парламенту призначити екс-прокурора з США Томаса Файєрстоуна – його рекомендувало американське посольство.

Парламент, втім, таки обрав Василенка, а президент слідом призначив аудитором свого давнього товариша Павла Жебрівського.

Аудитор з багатим політичним минулим 

Павло Жебрівський (при народженні Жебровський) родом з села Немирівці Житомирської області. За фахом він юрист, але працював у різних сферах: і правоохоронцем, і депутатом, і бізнесменом, і чиновником.

Починав з роботи звичайного патрульного. 8 років прослужив у міліції часів СРСР. 

На початку 90-х, почав займатись бізнесом. В ефірі «Еспресо» він пояснював, що зарплата у міліціонерів була мізерною, і щоб чесним шляхом забезпечувати сім’ю, він вирішив стати підприємцем.

На початках підприємницької діяльності Жебрівського підтримала старша сестра Філя Жебровська, котра входить у сотню найбагатших людей України за рейтингом Forbes. Пані Філя 22 роки була генеральним директором фармацевтичної компанії «Фармак» і пішла з роботи у червні 2017 року, ставши членом Наглядової ради компанії.

Филя Жебровская
Фото: zn.ua
Филя Жебровская

 Жебрівський досяг успіхів саме в бізнес-орбіті своєї сестри. У 1994-2001 роках він був генеральним директором ПП «Ян» (підприємство займається виробництвом ліків).

У 2001-2002 роках став президентом ЗАТ «Фармація-2000» – пов’язаного з «Фармаком», а також главою правління ВАТ «Мар'янівський склозавод», який виробляв склотару для ліків. 

В останній декларації Жебрівського зазначається, що у період з 2011 по 2012 рік ПП «Ян» виграло 36 тендерів на 30 311 759,93 гривень загалом. 

Компанії сім'ї Жебрівських були замішані у тендерних скандалах. Як писали «Наші гроші», у 2008 КМДА закупило інсулін у компаній ЗАТ «Медфарком-Центр», ТОВ «Бізнес-Центр Фармація», ВАТ «Фармак» та ТОВ «ТД «Індар». Однак, тендерна палата пізніше визнала, що тендер був проведений із порушеннями. 

«Замовник не забезпечив створення умов для проведення прозорих державних закупівель та не відхилив тендерні пропозиції учасників, що є пов’язаними особами – ВАТ «Фармак» і ТОВ “Бізнес Центр «Фармація», яке являється його офіційним дистриб’ютором», – йшлося у висновку тендерної палати.

Попри такі звинувачення у корупції, у 2011 році тим же компаніям знову вдалось перемогти на ідентичному тендері КМДА.

Можливо такому успіху сприяли зв’язки Павла Жебрівського, який ще у 2002 році пішов у політику. Жебрівський тричі був народним депутатом (IV , V і VI скликань). Орієнтації не змінював: кожного разу входив у фракцію «Наша Україна».

Фото: www.segodnya.ua

У 2002 році новоспеченому депутату довірили важливу посаду – заступника комітету з питань охорони здоров’я. Зважаючи на родинний бізнес у фармацевтичній сфері, йому відкрились широкі можливості для лобіювання інтересів компанії сестри. Наступного, 5 скликання Жебрівський став заступником голови ще більш «козирного» комітету – бюджетного.

На початку 2000-их Жебрівський разом з Петром Порошенком створив групу «Солідарність» у фракції «Наша Україна». 

У 2005 близько року пропрацював головою Житомирської обласної адміністрації.

У 2009 Жебрівський створив партію «Українська платформа», яку потім об’єднав із «Собором» старожила української політики Анатолія Матвієнка. В 2012 після того, як стало зрозуміло, що партії не вдасться подолати 5% прохідний бар’єр до парламенту, Жебрівський намагався балотуватись по округу №63 в Житомирській області, але програв.

 У серпні 2014 Павло Жебрівський пішов служити в АТО. А у 2015 раптово очолив новостворене управління ГПУ по розслідуванню корупційних злочинів, скоєних посадовими особами, які займають особливо відповідальне становище. На цій посаді він пропрацював лише кілька місяців.

У 2015 році Порошенко призначив Жебрівського головою Донецької обласної державної адміністрації, яка потім була переформатована в Донецьку ВЦА, звідки той і був звільнений під посаду аудитора НАБУ. 

Фото: Facebook/Павло Жебрівський

Детальніше про роботу Павла Жебрівського на посаді голови Донецької ВЦА читайте у тексті «Область на трьох».

Статки

Жебрівський якось сказав, що його не цікавлять великі гроші, а ціллю є самореалізація, та згідно останньої декларації колишнього чиновника, що він подав перед звільненням (тобто за період з січня 2018 по червень 2018 року), він – людина далеко не бідна.

Сім’я Жебрівського володіє п’ятьма земельними ділянками (в Києві, Київській області та в рідному селі Немирівці Житомирської області). Також у Жебрівських є будинок площею 891 м2.

У подружжя Жебрівських дві машини: Lexus NX200T 2016 року і ВАЗ 210931993 року.

Фото: Макс Левин

Жебрівський вказав корпоративні права на ПП "ЯН" вартістю у 1 500 000. Разом з дружиною Жебрівський тримає на рахунках у банках 119 489 тисяч євро, 100 тисяч доларів і 304 665 тисячі гривень.

В декларації Жебрівський також чесно вказав, що володіє 581 акцією в кіпрській компанії F. I. and P. HOLDINGS LIMITED. 

Чи відповідає Жебрівський критеріям посади?

За роки роботи в політиці, Жебрівський завів багато впливових знайомств.

«Я особисто знайомий з Пінчуком з яким ми працювали в парламенті, і з Коломойським, який теж і в парламенті був, і з яким спілкувалися, і з Ахметовим декілька раз зустрічався, з Жевого і Косюком тільки заочно, з усіма іншими знайомий», – перелічував знайомих олігархів тоді ще голова Донецької ОДА Павло Жебрівський в ефірі каналу «Еспресо». 

Та таке широке коло знайомств навряд чи додає балів на посаді аудитора, адже аудитор має доступ до справ НАБУ, інформацію з яких зможе зливати фігурантам справ. 

«Так виглядає, що після аудиту НАБУ проведеного американцями вже буде топорно валити Ситника за результатами аудиту. Тому вирішили просто заслати афільовану до найближчого кола людину, щоб вона злила справи щодо найближчого кола осіб. Аудитор має доступ до більшості документів НАБУ», – написав голова Transparentsy International Ярослав Юрчишин у своєму Facebook.

Ярослав Юрчишин
Фото: Макс Требухов
Ярослав Юрчишин

Ще однією претензією до призначення Жебрівського зі сторони антикорупційної спільноти та опозиційних депутатів стало зауваження, що політик не відповідає вимогам посади.

Згідно статті 26 Закону «Про НАБУ» аудитор повинен мати досвід роботи в в органах досудового розслідування, прокуратури, або судах за кордоном, або у міжнародних організаціях, а такого досвіду у Жебрівського в біографії немає.

«Вчора ввечері, коли ми побачили указ президента, про призначення аудитором НАБУ пана Жебрівського, то це викликало таке дивне розчарування. Як після Майдану, після Революції Гідності, не зважаючи на вимоги, які є, що аудитор НАБУ повинен мати міжнародний досвід, ми побачили, як «любих друзів» призначають на таку відповідальну посаду», – заявила голова комітету ВР з питань закордонних справ Ганна Гопко з трибуни Верховної Ради у середу.

Фото: Макс Требухов

Щоправда сам Жебрівський порушення закону у своєму призначенні не бачить. В коментарі LB.uaвін заявив, що на його думку він відповідає критеріям посади.

«Слідчим працював, у прокуратурі працював, а в судах за кордоном і в міжнародних організаціях не працював. Забув 2007-2012 роки - член Української парламентської делегації в ОБСЄ», – зазначив він.

Однак, членство у парламентській делегації в ОБСЄ – це не те ж саме, що робота в самій організації ОБСЄ. Тому, судячи зі слів Жебрівського, необхідного міжнародного досвіду у нього таки немає. Таке зауваження кореспондента LB.ua Жебрівського не збентежило і він порадив автору тексту «проконсультуватись з юристами». 

У Центрі протидії корупції ж тим часом пообіцяли оскаржити призначення Жебрівського у суді, якщо той не зможе довести свій міжнародний досвід роботи. 

Тереза ЛащукТереза Лащук, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram