ГоловнаПолітика

Громадську раду доброчесності відсторонили від відбору суддів для Антикорупційного суду

У процесі добору суддів візьме участь інститут міжнародних експертів.

Громадську раду доброчесності відсторонили від відбору суддів для Антикорупційного суду
Громадська рада доброчесності
Фото: Facebook/Громадська рада доброчесності

Громадську раду доброчесності відсторонили від процедури добору суддів для Вищого антикорупційного суду України.

Про це повідомляють на сайті ГРД.

"Громадська рада доброчесності у відборі суддів Антикорупційного суду не братиме участі. Згідно з текстом закону ("Про Вищий антикорупційний суд"), ГРД створено і здійснює діяльність відповідно до Закону України "Про судоустрій і статус суддів". На час діяльності Громадської ради міжнародних експертів не залучатимуть до оцінювання відповідності кандидатів на посади суддів ВАКС", - ідеться в повідомленні.

Відзначають, що, відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії, в процесі добору суддів візьме участь інститут міжнародних експертів.

"Громадська рада міжнародних експертів буде ініціювати розгляд окремих кандидатів на спільному засіданні з Вищою кваліфікаційною комісією суддів, і в разі відсутності підтримки таких кандидатів, у тому числі і з боку більшості з шести міжнародних експертів, вони вийдуть з конкурсу", - йдеться в повідомленні.

Член ГРД Роман Куйбіда, своєю чергою, зазначив, що міжнародні експерти матимуть вплив тільки на відсіювання окремих кандидатів, але не на формування списку переможців конкурсу.

"Робота міжнародних експертів буде значно ускладнена, якщо вони не володітимуть українською мовою, адже досьє кандидатів можуть складатися з сотень сторінок тексту саме державною мовою", - додав він.

Нагадаємо, 14 травня закон про Антикорупційний суд набув чинності. Він повинен почати роботу після призначення не менш ніж 35 суддів.

Вища кваліфікаційна комісія суддів заявила, що конкурс на посаду суддів ВАКС триватиме не менш ніж шість місяців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram