ГоловнаПолітика

Сенцов не проситиме Путіна про помилування, - Геращенко

Раніше прес-секретар президента РФ натякнув, що Сенцов "повинен сам подбати про своє помилування".

Сенцов не проситиме Путіна про помилування, - Геращенко
Фото: facebook/Iryna Gerashchenko

Український режисер Олег Сенцов, засуджений у Росії за "тероризм", не проситиме президента РФ Володимира Путіна про помилування для обміну.

Про це повідомила в Фейсбуці перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

"Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков заявляє, що Сенцов «повинен сам подбати про своє помилування», натякаючи, що Олег повинен звернулися до російського президента з таким проханням. Очевидно, що Сенцов не буде звертатися до Путіна, на це російська влада і розраховує", - написала вона.

Геращенко нагадала, що для помилування Надії Савченко до Путіна формально звернулися родичі загиблих російських журналістів, і він помилував її без звернення самої Савченко.

"А чому б самому Пєскову або омбудсмену Москальковій не звернутися до Путіна з проханням про помилування Сенцова? Чому Надію можна було помилувати без особистого звернення, а Олега - ні?" - запитує перший віце-спікер.

Геращенко також висловила обурення зривом домовленостей про відвідування Людмилою Денісовою українських політв'язнів у Росії.

"Людмилу не пускають до Сенцова, Кольченка, Сущенка, Карпюка й інших наших полонених, незважаючи на домовленості на найвищому рівні. Щоб ви розуміли, саме так у нас кілька разів зривалося звільнення заручників. Коли все начебто обговорили і домовилися, визначилися зі списком і приблизною датою ... і в останню хвилину - немає, і без пояснень... ", - додала вона.

Нагадаємо, Савченко захопили в полон проросійські бойовики "ЛНР" у червні 2014 року в Луганській області, потім її вивезли в Росію, де засудили до 22 років колонії. 25 травня 2016 року Путін помилував Савченко та її обміняли на російських військових Олександра Александрова та Євгена Єрофєєва.

У серпні 2015 року російський суд визнав Сенцова винуватим у "створенні терористичного угруповання". Режисера засудили до 20 років колонії суворого режиму. 14 травня Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів, яких утримують у Росії.

Незважаючи на всі досягнуті домовленості, російська сторона кілька днів не допускає до ув'язненого українського омбудсмена Денісову, яка перебуває в РФ з 15 червня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram