ГоловнаПолітика

Діячі російської культури просять Путіна помилувати Сенцова

Звернення підписали Володимир Познер, Андрій Звягінцев, Павло Лунгін та інші.

Діячі російської культури просять Путіна помилувати Сенцова
Фото: Макс Требухов

Режисери Андрій Звягінцев, Павло Лунгін, Олександр Сокуров та інші діячі культури звернулися до президента Росії Володимира Путіна з проханням помилувати українського режисера Олега Сенцова, якого засудили в Росії до 20 років колонії суворого режиму. Звернення опубліковано на сайті радіостанції "Эхо Москвы".

"Чоловік помирає. Ми не думаємо, що провина його така велика, щоб за неї давали 20 років. Він щирий і чесний у своїх переконаннях - його безстрокове голодування це доводить", - йдеться в заяві.

Вони просять Путіна про милосердя, "щоб урятувати людське життя", а також закликають "пом'якшити політичний клімат у країні, помиритися з сусідами". Під зверненням підписалися режисери Костянтин Бронзіт, Андрій Звягінцев, Павло Лунгін, Юрій Норштейн, Олександр Сокуров, Валерій Тодоровський, Олексій Учитель, Олексій Федорченко, актриса Чулпан Хаматова, журналісти Володимир Познер і Ксенія Собчак, голова Роскіно Катерина Мцітурідзе.

Нагадаємо, в серпні 2015 року російський суд визнав Сенцова винним у створенні терористичної спільноти. Режисера засудили до 20 років колонії суворого режиму. 14 травня Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів, яких утримують у Росії. Незважаючи на всі домовленості, російська сторона не допускає до в'язня українського омбудсмена.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram