ГоловнаПолітика

Денісову знову не пустили до українських політв'язнів у РФ, усупереч домовленостям

Напередодні сторони домовилися про синхронне відвідування в'язнів у РФ і в Україні.

Денісову знову не пустили до українських політв'язнів у РФ, усупереч домовленостям
Людмила Денисова

Уповноважена з прав людини Людмила Денісова знову не змогла відвідати політв'язнів, утримуваних у російських в'язницях, незважаючи на домовленості з російським омбудсменом Тетяною Москальковою.

Про це вона повідомила у Фейсбуці.

"Згідно з нашими попередніми домовленостями, які були на вечір 18 червня, українська сторона зробила все можливе для мінімальних пересувань і максимального комфорту візитів Москалькової до тих осіб, яких вона хотіла відвідати. Передусім це Кирило Вишинський", - написала Денісова.

Так, за її словами, на зустрічі були досягнуті домовленості з усіма органами, які впливають на те, щоб переправити Вишинського в київський СІЗО.

"Згоду отримано від СБУ, під слідством якої перебуває Вишинський, від слідчого, який веде його справу. Про супровід його в місто Київ домовилися також із МВС. Я, своєю чергою, в цей час їжджу в Лабитнангі, зустрічаюся з Уповноваженим з прав людини в Ямало-Ненецькому автономному окрузі. Він супроводжує нас у колонію, де синхронно я і Тетяна Москалькова о 9:00 ранку (вона за київським часом, ми за місцевим часом) входимо одночасно в колонії. Ми відвідуємо Олега Сенцова, вона - Кирила Вишинського. Ба більше, ми даємо їй можливість навідати Максима Одинцова і Олександра Баранова. А вже після її повернення в Москву ми плануємо спільні відвідини Романа Сущенка. Потім уже подальші кроки з відвідин Челябінська, де перебувають Станіслав Клих і Олександр Кольченко. Потім планую відвідати Миколу Карпюка у Володимирі, пізніше здійснити візит у Ростов і Крим", - повідомила українська омбудсменка.

"Такі домовленості були на вчора. Втім знову нічого не сталося. Я знову змушена констатувати, що Москалькова не приймає рішення, а тільки артикулює те, що їй доручили донести. Мене знову запросили на переговори. Я їду, але...", - додала Денісова.

Нагадаємо, раніше постпред України при ООН Володимир Єльченко передав список українських політв'язнів Генеральному секретарю ООН Антоніу Гуттерешу.

Поїздки омбудсменів України і РФ по тюрмах - результат домовленості між Росією та Україною, досягнутої за підсумками телефонної розмови Петра Порошенка і Володимира Путіна, яка відбулася 9 червня. Однак протягом п'яти днів перебування в Росії Денісову не пустили до жодного українського політв'язня.

Так, 15 червня Денісова приїхала в російську колонію, де перебуває український режисер Олег Сенцов, який продовжує голодування, але її до нього не пустили. Денісова наполягала на негайній зустрічі з в'язнем через повідомлення про різке погіршення стану його здоров'я. Російський омбудсмен, зі свого боку, заявила, що Сенцов за час голодування погладшав на 2 кг.

Після цього Денісова і Москалькова домовилися про переговори в Москві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram