ГоловнаПолітика

Експерт РПР вказав на недоробки в законопроекті про нацбезпеку

"Ми повинні говорити про принципи НАТО: чітко визначені поняття, завдання та відповідальність".

Експерт РПР вказав на недоробки в законопроекті про нацбезпеку
Виктор Плахута
Фото: Макс Левин

Експерт групи "Національна безпека і оборона" РПР Віктор Плахута перерахував недоробки в законопроекті про національну безпеку, які варто виправити.

"Якщо ми розглядаємо законопроект про національну безпеку як рамковий і говоримо, що одне з його завдань - впровадження стандартів НАТО, тоді передусім ми повинні говорити про принципи НАТО. Один з головних - це чітко визначені поняття, завдання і відповідальність", - сказав він на круглому столі, організованому в рамках інформаційного партнерства Реанімаційного пакету реформ й Інституту Горшеніна.

Плахута вважає, що необхідно в законопроекті передбачити появу центрального органу виконавчої влади, який відповідав би за оборонно-промисловий комплекс.

"На сьогодні відповідального за ОПК в Україні немає. Якщо ми беремо Укроборонпром, то він перебуває під Кабінетом Міністрів і за реалізацію політики в ОПК не відповідальний. Міністерство економіки тільки координує цю роботу, але теж не відповідає. Тому було б добре, щоб цей новий ЦОВВ був відповідальний за формування політики та її реалізацію", - сказав Плахута.

"У прикінцевих положеннях потрібно чітко визначити - і це буде хорошим примусом для реалізації, що в такі-то терміни новий ЦОВВ для ОПК буде сформовано", - додав експерт.

Друге питання - наскрізні визначення оборонно-промислового і військово-промислового комплексів. Перше поняття зустрічається в законопроекті 24 рази, друге - 9.

"Мені особисто незрозуміло, чому там різні поняття. Я подав би все це до єдиного визначення "військово-промисловий комплекс", тому що оборонно-промисловий комплекс працює тільки на оборону, а ВПК - і на оборону, і на зовнішній ринок, що працює на безпеку країни і нашу економіку", - заявив експерт.

Третій нюанс - питання фінансування.

"Нагадаю, Концепція розвитку сектору безпеки і оборони визначила не менш ніж 0,5% ВВП на потреби розвитку ВПК. У новому законопроекті цієї цифри немає. А серед основоположних стратегічних документів Концепція розвитку сектору безпеки не зустрічається. Тобто ми втрачаємо те, що було в концепції, цей важливий показник 0,5% ВВП зник. Я повернув би цю цифру", - вважає він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram