ГоловнаПолітика

"UA: Перший" відключили від ефіру (оновлено)

Телеканал скаржиться на недофінансування в держбюджеті.

"UA: Перший" відключили від ефіру (оновлено)

Аналогову трансляцію телеканалу "UA:Перший" з понеділка припинено на значній частині території України.

Постачальник послуг - Концерн радіомовлення, радіозв'язку та телебачення - зупинив трансляцію через передавачі в містах Білопілля, Вінниця, Дніпро, Ізюм, Київ, Ковель, Одеса, Тернопіль і Чернігів.

Причиною став борг "Національної суспільної телекомпанії України" - юрособи-власника телеканалу. КРРТ буде відключати аналогову трансляцію "UA: Перший" щодня з 06:00 до 18:00 до моменту погашення боргу.

Як повідомляють на сайті "UA: Перший", борг виник через те, що з квітня 2018 року грошей на оплату трансляції в бюджеті, виділеному Верховною Радою телеканалу, не передбачено зовсім. Це призвело до боргу перед КРРТ у розмірі 75,12 млн грн.

НСТУ скаржиться, що в держбюджеті України на 2018 рік на її потреби виділено вдвічі менше грошей (777 млн грн), - ніж передбачено законом "Про суспільне телебачення і радіомовлення України".

При цьому для оплати всіх трансляцій, як зазначає НСТУ, необхідно 340 млн грн на рік, а в бюджеті виділено лише 51 млн грн.

Телеканал вказує на "небажання влади профінансувати суспільне мовлення".

Від відключення аналогових трансляцій найбільше постраждають глядачі в маленьких містах і селах, адже там немає кабельних операторів.

До відновлення аналогового мовлення глядачі зможуть дивитися "UA: Перший" лише в цифровому форматі (DVB-T2), а також у кабельних каналах і в інтернеті на офіційному сайті.

Оновлення. Міністерство інформаційної політики назвало неприпустимою ситуацію з вимкненням за борги мовлення телеканалу "UA: Перший".

"Звичайно, ситуація з вимкненням через борги телеканалу "UA: Перший" неприпустима. Тому Кабінет міністрів України з Верховною Радою України повинні вирішити питання про фінансування Національного громадського телебачення України негайно. Свої пропозиції щодо погашення боргу НСТУ перед концерном РРТ Міністерство інформаційної політики України дасть на розгляд уряду в найближчі дні", - наводяться слова міністра інформаційної політики Юрія Стеця на сайті МІП.

Нагадаємо, 19 січня 2017 року Національна телекомпанія України (телеканал "Перший національний") була переоформлена в Національну громадську телерадіокомпанію України. НСТУ відповідальна за функціонування в Україні громадського телебачення і радіомовлення.

7 грудня 2017 року Верховна Рада прийняла закон "Про державний бюджет України на 2018 рік", де на фінансову підтримку НСТУ закладено 777 млн грн. Це вдвічі менше передбаченої законом "Про суспільне телебачення і радіомовлення України" суми, яка повинна була в 2018 році становити не менш ніж 0,2% видатків загального фонду держбюджету України за попередній рік, тобто не менш ніж 1,54 млрд грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram