ГоловнаПолітика

В Україні поменшало тортур, - спецдоповідач ООН

Порівняно з 2016 роком правоохоронці стали більш людяними.

В Україні поменшало тортур, - спецдоповідач ООН
Фото: chatri2513/Depositphotos

Спеціальний доповідач ООН з питань запобігання катуванням Нільс Мельцер заявляє, що в Україні після 2016 року значно зменшилася кількість тортур.

Про це Мельцер повідомив в інтерв'ю виданню «Дзеркало тижня».

"Повинен сказати, що після 2016 року випадків нелюдського ставлення, тортур на території, контрольованій владою України, значно менше", - сказав Мельцер.

За його словами, у 2014-2016 роках "була досить поширена практика незаконних утримань під вартою, нелюдського ставлення, але з тих пір ситуація з цим покращилася".

У той самий час Мельцер зазначив, що дуже багато людей скаржаться на тортури, неналежне ставлення "саме під час перебування в поліції". "Це свіжі, актуальні заяви. Найбільше я переживаю саме за це", - зазначив Мельцер.

За його словами, заяви про неналежне ставлення стосуються саме затримання - до того, як людину офіційно беруть під варту і реєструють її в журналі.

Нагадаємо, спеціальний доповідач ООН з питань запобігання катуванням разом зі своєю командою з 20 травня по 8 червня в Україні оцінював загальну ситуацію із забороною катувань чи інших видів поводження, що принижують людську гідність. Мельцер на Донбасі відвідав у СІЗО №5 полонених українських військових Олександра Коринькова, Сергія Глондаря, Богдана Пантюшенка і цивільного Романа Твердого.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram