ГоловнаПолітика

Оточення Януковича витратило понад 2 млн євро на лобістські послуги екс-політиків ЄС, - DW

Політики виступали з написаними під диктовку радників Януковича промовами.

Оточення Януковича витратило понад 2 млн євро на лобістські послуги екс-політиків ЄС, - DW
Фото: стоп-кадр видео

Оточення колишнього президента-втікача Віктора Януковича заплатило близько двох мільйонів євро за лобістські послуги високопоставлених європейських екс-політиків. Ще п'ять мільйонів - за підготовку і популяризацію звіту, який повинен був довести обґрунтованість і законність ув'язнення Юлії Тимошенко.

Про це пише Deutsche Welle, з посиланням на документи слідства щодо колишнього радника Віктора Януковича Пола Манафорта, які опинилися в розпорядженні редакції.

"Ці документи днями були розсекречені, з ними можна ознайомитися в закритій базі судових документів США. Листи і фінальний обвинувальний акт проти Пола Манафорта і його помічників є в розпорядженні DW", - пише видання.

"...Він сказав, що готовий робити це за гроші, які можна порівняти з його річною зарплатою (близько 30 тисяч євро на місяць). Навіть якщо нам вдасться сторгуватися за 25 тисяч на місяць, це означало б, якщо наймати його з липня по грудень, це буде коштувати 150 тисяч євро. Мені здається, це дуже хороша інвестиція", - йдеться в одному з листів до Манафорта, в якому його неназваний співробітник розповідає деталі розмови з екс-канцлером Австрії Альфредом Гузенбауером.

Значна частина епізодів звинувачення стосується оплаченої через офшори екс-президентом України Віктором Януковичем і його оточенням лобістської діяльності низки високопоставлених колишніх європейських політиків, об'єднаних у неформальну "Габсбурзьку групу".

“Очолював таємних лобістів Януковича Альфред Гузенбауер", - пише DW.

Відзначається, що в групу входили екс-прем'єр Італії Романо Проді і, ймовірно, колишній президент Польщі Олександр Кваснєвський.

"Судові документи і листування, доступні в судовій базі США, частково анонімізували. Якщо в ідентифікації Гузенбауера і Проді, враховуючи обставини справи та зазначені в документах посади, сумнівів немає, то можлива роль Кваснєвського є тільки опосередкована. Зокрема, з того, що в документах йдеться про "представника голови Європарламенту у справі Тимошенко". Як відомо, у справі Тимошенко посередницька роль була делегована Європарламентом Пету Коксу і Олександру Кваснєвському", - йдеться в статті.

Гузенбауер в інтерв'ю австрійському виданню Die Presse підтвердив отримання коштів за участь в конференціях, але стверджує, що отримував менше, ніж зазначено в документах слідства.

"Гроші переводилися раз на рік або раз на півроку, якщо я правильно пам'ятаю. Подобово точно не платили. Ці кошти вказані в моїй податковій декларації", - розповів екс-канцлер.

"З обвинувального акта і листування між членами команди Пола Манафорта і членами "Габсбурзької групи" випливає, що європейські екс-політики виступали на панельних дискусіях в авторитетних експертних центрах в Європі і США з написаними під диктовку радників Януковича промовами", - наголошує DW.

Також зазначається, що екс-політики оприлюднили в провідних світових виданнях авторські статті, написані консультантами українського екс-президента або співробітниками українського МЗС.

Головні меседжі виступів і статей: підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС має відбутися, незважаючи на ув'язнення лідера опозиції Юлії Тимошенко та інші проблеми з демократією в Україні, інакше Київ опиниться в обіймах Москви.

Крім цього, для лобіювання інтересів української влади і Партії регіонів в Брюсселі було створено "Європейський центр сучасної України".

За матеріалами американського слідства, діяльність цього фонду також таємно координувалася Полом Манафортом і оплачувалася через офшори.

"Згідно із листуванням Манафорта з колегами, гонорари іншим членам "Габсбурзької групи" повинні були становити близько 100 тисяч євро за чотири місяці. Всі кошти надходили через десятки офшорних компаній. Всього на проплачених авторів і ораторів, за даними американського слідства, було витрачено близько двох мільйонів євро. Групу найнятих високопоставлених екс-політиків Манафорт представив своїм українським замовникам як "проект Супер-VIP", - йдеться в статті DW.

Найняті лобісти також повинні були зустрічатися з чинними чиновниками в Брюсселі і Вашингтоні.

Так, в лобістські зусилля в США входило переконувати членів Конгресу в тому, що вибори в Україні були "легітимними", а ув'язнення лідера опозиції Юлії Тимошенко - законне.

"Ще чотири мільйони євро, за даними слідства, були витрачені на послуги американських "приватних детективів", які підготували звіт, який мав довести світовій громадськості що ув'язнення Юлії Тимошенко було обґрунтованим і законним.

Ще один мільйон переведено PR-компанії, яка повинна була популяризувати цей звіт через світові ЗМІ", - пише видання.

В обвинувальному акті йдеться, що Манафорт між 2006 і 2015 роками отримав десятки мільйонів доларів за лобіювання інтересів Партії регіонів та "Опозиційного блоку". Платежі від українських замовників він приховував від контролюючих органів, оформляючи надходження коштів у вигляді позик від десятків офшорних компаній.

За даними американських слідчих, всього через контрольовані Манафортом офшорні компанії було проведено не менш як 75 мільйонів доларів, 30 мільйонів проходять у справі за звинуваченням у відмиванні грошей.

Серед доказів обвинувачення Манафорта у відмиванні грошей і незаконній лобістській діяльності в справі фігурують сотні переказів коштів з рахунків кіпрських компаній на загальну суму в 12 мільйонів доларів, які були витрачені на забезпечення розкішного способу життя, в тому числі на облаштування вілли і на дорогий одяг.

Кілька мільйонів, за даними слідства, Манафорт використовував на придбання нерухомості.

Нагадаємо, раніше екс-голову передвиборного штабу Трампа Манафорта відправили під варту в залі суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram