ГоловнаПолітика

Суд у справі Насірова взяв перерву на два місяці

На засіданні в п'ятницю прокурор не зміг зачитати жодної сторінки обвинувального акта.

Суд у справі Насірова взяв перерву на два місяці
Роман Насиров
Фото: Сергей Нужненко

Шевченківський райсуд Києва в п'ятницю на засіданні у справі екс-голови Державної фіскальної служби Романа Насірова не зміг заслухати жодної сторінки обвинувального акта, повідомляє Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

Спочатку прокурор САП попросив про продовження процесуальних обов'язків Насірова. Захист екс-голови ДФС виступав півтори години, після цього суд задовольнив клопотання.

Також сторона захисту клопотала про виїзд обвинуваченого за кордон для лікування, однак суд у цьому відмовив.

"У зв'язку з довгим розглядом клопотання про продовження процесуальних обов'язків прокурор САП не зміг зачитати жодної сторінки обвинувального акта", - сказано в повідомленні.

Наступне судове засідання призначене на 15:30 13 серпня 2018 року.

Нагадаємо, прокурори САП на вимогу сторони захисту почали 7 грудня 2017 року зачитувати повний текст обвинувального акта, що складається з 774 сторінок. На сьогодні зачитано 245 сторінок обвинувального акта. На минулому судовому засіданні 30 травня до заслуховування звинувачення так і не перейшли через те, що в залі вимкнули електрику.

Голова САП Назар Холодницький заявив, що читання обвинувального акта може затягнутися на два роки.

За версією слідства, Насіров причетний до так званої "газової схеми Онищенка". На думку детективів НАБУ, впродовж 2015 року він прийняв низку безпідставних і незаконних рішень про розстрочення сум платежів з рентної плати за користування надрами для компаній, причетних до схеми, на загальну суму 2,019 млрд грн.

Насірова звинувачують у тому, що рішення приймалися заднім числом і без узгодження з Міністерством фінансів. Окрім того, слідство стверджує, що він збрехав "Укргазвидобуванню" і Державній службі геології та надр про відсутність у цих компаній податкового боргу. Цим він приховав факт невиконання ними умов договорів про спільну діяльність у частині сплати ренти, що могло б стати підставою для розірвання договорів.

Обвинуваченим може загрожувати покарання у вигляді позбавлення волі на термін від трьох до шести років. Потерпілою стороною виступає компанія "Укргазвидобування".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram