ГоловнаПолітика

Порошенко підписав новий закон про дипломатичну службу

Документ вводить три категорії дипломатичних посад.

Порошенко підписав новий закон про дипломатичну службу
Фото: twitter.com/poroshenko

Президент Петро Порошенко підписав нову редакцію закону "Про дипломатичну службу", повідомляють у Twitter голови держави.

Йдеться про законопроект №7322, прийнятий Верховною Радою у квітні, але ветований президентом. Під час повторного голосування 7 червня депутати врахували пропозиції голови держави.

Документ складається з 10 розділів, заключних і перехідних положень. Основні його норми повторюють попередню редакцію закону.

Зміни передбачають посаду державного секретаря Міністерства закордонних справ і встановлюють не тільки дипломатичні ранги, а й категорії дипломатичних посад.

До категорії А належить держсекретар, посли, голови місій і представники при міжнародних організаціях, до категорії Б - консули, заступники голови місії і представників при міжнародних організаціях, дипломатичні радники, радники-посланці, посли з особливих доручень, представники МЗС і керівництво структурних підрозділів апарату відомства, до категорії В - інші дипломатичні посади.

Закон деталізує порядок вступу, проходження та припинення дипслужби.

Наприклад, серед підстав для припинення служби встановлено відмову без поважних причин для службовців категорії Б від третьої поспіль пропозиції про участь у ротації, категорії В - від другої поспіль, а також одноразове грубе порушення посадових обов'язків, що заподіяло шкоду іміджу України за кордоном або розвитку відносин з відповідною державою або організацією.

Також закон докладніше порівняно з попередньою редакцією регулює оплату праці, компенсаційні виплати і соціальні гарантії посадових осіб дипслужби і адміністративних працівників. Зокрема, прописано гарантії членам подружжя дипломатів, які працюють за кордоном. Наприклад, держава сприяє їхньому працевлаштуванню за місцем довготермінового відрядження.

Розділ "Підвищення рівня професійної компетентності посадових осіб дипломатичної служби" передбачає можливість скерування дипломатів МЗС на навчання за кордон на рік зі збереженням посади та заробітної плати за умови відпрацювання не менш ніж трьох років в органах дипслужби по завершенню навчання і відшкодування зарплати і витрат на навчання в разі звільнення в цей трирічний період.

Документ також регулює питання робочого часу і часу відпочинку, відпусток працівників дипслужби і питання фінансування і матеріально-технічного забезпечення.

Закон набуде чинності через шість місяців з дня його опублікування.

Чинний закон про держслужбу ухвалили 2002 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram