ГоловнаПолітика

"Меморіал" нарахував у Росії 158 політв'язнів

Правозахисники відзначають, що "списки свідомо неповні".

"Меморіал" нарахував у Росії 158 політв'язнів
Фото: Sergei Kаrpov Mediazone

Правозахисний центр "Меморіал" напередодні Чемпіонату світу з футболу опублікував списки ув'язнених, яких, на думку правозахисників, в Росії переслідують з політичних мотивів.

У списках значаться 158 осіб. 50 з них включені в загальний список політв'язнів, 108 - до списку позбавлених волі в зв'язку з реалізацією права на свободу віросповідання.

"Вболівальники з усього світу з'їжджаються до Росії, щоб насолодитися грою улюблених команд. Але поки вони заповнюють трибуни стадіонів, в російських в'язницях залишаються сотні політв'язнів. Це не тільки ті, до чиїх доль вже прикута увага світової громадськості, як, наприклад, український режисер Олег Сенцов чи чеченський правозахисник Оюб Тітієв, але і багато інших несправедливо засуджені, про кого розповісти світові не менш важливо", - йдеться в заяві центру.

Правозахисники відзначають, що "списки свідомо неповні". У них перераховані тільки ті люди, у справах яких "Меморіалу" вдалося "зібрати і проаналізувати досить матеріалів, щоб зробити висновок про політично мотивований і незаконний характер їх кримінального переслідування".

"Політв'язні представляють найрізноманітніші групи жертв репресивної політики держави. "Український слід" явно простежується в справах тих, що є чи були громадянами України Мустафи Дегерменджі, Алі Асанова, Володимира Балуха, Станіслава Клиха, Миколи Карпюка, Андрія Коломійця, Олександра Костенка, Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Сергія Литвинова, Володимира Присича, Олександра Шумкова і Миколи Дадеу. Пов'язані з антиукраїнською кампанією влади і справи громадян Росії Дениса Бахолдіна і Даніса Сафаргалі", - заявляють в "Меморіалі".

Варто відзначити, що за три місяці, що минули з моменту публікації попередніх списків, число політв'язнів в Росії виросло на 15 осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram