ГоловнаПолітика

Жебрівський звинуватив Курченка в причетності до газової блокади Авдіївки

Газ могли пустити ще в 2017-му.

Жебрівський звинуватив Курченка в причетності до газової блокади Авдіївки
Фото: sergeykurchenko.com

Екс-голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський вважає олігарха Сергія Курченка причетним до того, що відсутнє вже рік тому газопостачання Авдіївки досі не відновлено.

Про це він заявив на прес-конференції в Краматорську, повідомляє Укрінформ.

"Зараз я вже тимчасово безробітний і можу це говорити, що кінцевим бенефіціаром в (Донецькому) облгазі є Курченко, який заробляє шалені гроші на дві сторони. Неофіційно, не юридично, а опосередковано", - наголосив Жебрівський.

За його словами, газ могли пустити в Авдіївку і в села Ясинуватського району ще в грудні 2017 року, але цьому заважають певні "деструктивні сили". Як заявив Жебрівський, в облгазі навмисне не приймають цю ділянку газопроводу в управління, чіпляючись до технічних моментів.

"Ми не дали вкрасти 22 млн гривень на "трубі" облгазів ... Я думаю, що, в тому числі, знадобиться втручання Президента України з цього приводу. Тому чіплятися до стовпчика, який ідентифікує, де труба, має бути 1,4 метра, а десь 1,36 метра, а десь 1,46 метра і на підставі цього не беруть в управління ...", - обурився колишній голова ДонОВДА.

Він нагадав, що з цього приводу звертався до Служби безпеки України, оскільки вважає, що це питання національної безпеки.

Як повідомлялося, в червні 2017 року поблизу Авдіївки Донецької області під час обстрілу з боку бойовиків пошкоджено газопровід, внаслідок чого близько 22 тис. місцевих жителів залишилися без газопостачання.

18 серпня почалося будівництво підвідного газопроводу високого тиску в обхід окупованої території, завдяки якому можна буде подавати газ з підконтрольної Києву території в Авдіївку і в сім прилеглих селищ (Красногорівку, Ластівчине, Орлівку, Тоненьке, Водяне, Первомайське та Нетайлове).

13 січня 2018 року тодішній голова Донецької ОВДА Павло Жебрівський зазначив, що газопровід повністю готовий до початку випробувань. За його даними, вартість будівництва становила 57 млн грн, з них 28,5 млн грн сплатив Авдіївський коксохімзавод, а ще 28,5 млн грн планується виділити з обласного бюджету, однак вдалося "знайти труби на 17 млн грн дешевше".

Однак в "Донецькоблгазі" заявили, що їм не надані необхідні документи, щоб підприємство могло почати необхідні для запуску "труби" роботи.

8 лютого Жебрівський закликав генпрокурора і голову СБУ дати правову оцінку діям керівництва ВАТ "Донецькоблгазу", звинувативши компанію у відмові в поданні газу вже по готовому газопроводу.

11 червня стало відомо, що Жебрівський подав у відставку з посади голови Донецької ОВДА. 13 червня її прийняв Президент Петро Порошенко.

Нагадаємо, що з лютого 2014 року Сергій Курченко перебуває за кордоном, в зв'язку з чим його оголошено в розшук. Йому заочно обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

В Україні Курченку інкримінують 10 злочинних епізодів, сума розкрадань за якими оцінюється приблизно в 18 млрд гривень, а збитки - понад 14 млрд гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram