ГоловнаПолітика

Проти людей з оточення Гройсмана порушили справу

Йдеться про приватизацію квартири у Вінниці з порушенням процедури.

Проти людей з оточення Гройсмана порушили справу
Гройсман и Кистион
Фото: Владислав Мусиенко

Правоохоронці порушили кримінальне провадження проти віце-прем'єра Володимира Кістіона і мера Вінниці Сергія Моргунова. Це люди з команди прем'єра Володимира Гройсмана.

13 червня на засіданні уряду Гройсман заявив, що силові структури готують проти нього й інших членів уряду провокації. INSIDER написав, чим спричинена резонансна заява прем'єра.

За відомостями видання, 15 травня 2018 року управління боротьби з корупцією й організованою злочинністю СБУ звернулося у прокуратуру Вінницької області щодо можливих посадових злочинів Кістіона і Моргунова. Йдеться про ось яку історію. У 2013 році управління Пенсійного фонду у Вінниці набуло квартиру в провулку Щорса, 18-а площею 65 кв. м за 330 тис. гривень.

У липні 2014 року тоді перший заступник мера Вінниці Кістіон видав ордер на цю квартиру начальнику управління пенсійного фонду Вінниці Олені Корчаці. Це рішення, як вважають у СБУ, ухвалене з порушення законів "Про місцеве самоврядування" і "Про передачу об'єктів державної та комунальної власності", без рішення Вінницької міськради і до передачі квартири на баланс Пенсійного фонду міста. Останнє було зроблено через 20 днів - 31 липня 2014 року. 28 серпня 2014 року тодішній секретар Вінницької міськради Моргунов дозволив приватизацію цієї квартири рішенням мерії і без голосування депутатів. Уже через п'ять днів жінка переоформила квартиру на себе.

Правоохоронці вважають, що при цьому не було дотримано процедури:

  • немає звернення УПФУ про передачу об'єкта з державної в комунальну власність;
  • немає згоди міськради з цього приводу;
  • не створена комісія з передачі житлового об'єкта;
  • не оформлено спільний акт передачі квартири;
  • не отримано дозволу УПФУ на передачу майна.

У результаті станом на 2018 рік квартира одночасно на балансі Пенсійного фонду як службова і в приватній власності громадянки Корчаки.

За даними видання, після отримання матеріалів від СБУ прокуратура Вінницької області не зареєструвала кримінальне провадження в Єдиному реєстрі досудових розслідувань. Однак прокурор Вінницької області В'ячеслав Соколов нібито дав усну вказівку передати ці матеріали через прокуратуру міста в місцевий відділ поліції. Саме звідти ця справа таки потрапило в ЄРДР.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram