ГоловнаПолітика

Верховний Суд повернув Києву два стародавні будинки на Подолі

Київрада часів Черновецького порушила закон під час приватизації.

Верховний Суд повернув Києву два стародавні будинки на Подолі
Фото: kyiv.gp.gov.ua

Верховний Суд 13 червня скасував рішення Київради, яка у 2008 році передала два стародавні будинки на Подолі приватній фірмі "Аквадон", і повернув їх у власність територіальної громади Києва.

Про це йдеться на сайті столичної прокуратури, яка декілька років домагалася визнання цього рішення незаконним, оскільки його було прийнято в обхід процедури приватизації, встановленої законом.

Комплекс будівель на Сагайдачного, 20/2, який було збудовано у другій половині 19 століття, з 1979 року входить до реєстру пам'яток архітектури національного значення. Згідно із законом, Київрада повинна була отримати санкцію Мінкульту на продаж будівель. Цього зроблено не було.

Крім того, на момент прийняття рішення Київради в цих приміщеннях розміщувався військкомат. Об'єкти, які забезпечують захист держави, не підлягають приватизації.

Суди першої та другої інстанцій погодилися з правовою позицією прокуратури про незаконність виведення майна з комунальної власності, але відмовили в задоволенні позову через строки давності. Зазначені судові рішення прокуратура Києва оскаржила у Верховному Суді, який задовольнив касаційну скаргу і постановив повернути пам'ятку архітектури у власність територіальної громади столиці.

Рішення Верховного Суду є остаточним і оскарженню не підлягає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram