ГоловнаПолітика

Спійманий на хабарі заступник прокурора Вінницької області пішов на угоду зі слідством

Олегу Попеску інкримінують зловживання впливом, а не хабарництво.

Спійманий на хабарі заступник прокурора Вінницької області пішов на угоду зі слідством
Олег Попеско

Спеціалізована антикорупційна прокуратура 8 червня передала до Вінницького міського суду обвинувальний акт з угодами про визнання провини в кримінальному провадженні за підозрою заступника прокурора Вінницької області Олега Попеска, адвоката і підприємця в одержанні неправомірної вигоди в розмірі 5000 доларів.

Гроші заступник прокурора зі спільниками отримали за непритягнення до відповідальності заявника у справі про самовільне захоплення земельних ділянок, повідомляє прес-служба САП. Інкримінована Попеску стаття не вказана, але в повідомленні йдеться, що його звинувачують у "впливі на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави". Судячи з усього, Попеско, підписавши угоду про визнання провини, отримав звинувачення за статтею 369-2 (зловживання впливом), а не за жорсткішою статтею 368 (хабарництво) Кримінального кодексу.

Попеска затримали 11 квітня детективи НАБУ і працівники СБУ під час отримання грошей від адвоката.

За даними видання "20 хвилин", Попеска було звільнено з посади 24 травня. Заяву про відставку він подав сам.

У судових матеріалах вказані обставини справи. На початку березня 2018 року фермер з Калинівського району звернувся до підприємця, який займався купівлею автомобілів під замовлення, з проханням придбати для нього в США автомобіль Mitsubishi Outlander. Під час ділових зустрічей фермер поскаржився підприємцеві, що проти нього розслідують кримінальну справу за фактом самовільного зайняття земельної ділянки. Торговець автомобілями зголосився допомогти, повідомивши, що контактує з заступником прокурора Вінницької області Олегом Попеском. Фермер поїхав на зустріч з Попеском, і той повідомив, що зможе допомогти в закритті кримінального провадження за $5 тис.

Хабар вирішили передати через адвоката, замаскувавши його під винагороду за нібито надану правову допомогу.

Посередник і адвокат повинні були отримати ще $1 тис. за свої послуги.

Перший "транш" фермер передав адвокатові 6 квітня, другий - 10 квітня. Той передав гроші Попеску, але до заступника генпрокурора відразу ж нагрянули НАБУ і СБУ. Під час обшуків вони знайшли в гаражі $5 тис., з яких $3100 ідентифіковані як предмет хабара.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram