ГоловнаПолітика

ЄС має намір дати оцінку закону про Антикорупційний суд найближчим часом

"Ми тільки вчора дізналися про пункт у законі, який обговорюють зараз".

ЄС має намір дати оцінку закону про Антикорупційний суд найближчим часом
Хьюг Мингарелли
Фото: EPA/UPG

Європейський Союз вивчає підсумкову редакцію закону про Антикорупційний суд і, зокрема, розглядає скандальну поправку про апеляцію. Остаточна оцінка закону буде готова впродовж найближчих кількох днів.

Про це під час конференції в Києві заявив голова представництва ЄС в Україні Хьюг Мінгареллі, передає кореспондент LB.ua.

"Ми тільки вчора дізналися про пункт у законі, який обговорюють зараз. Ми ще розглядаємо питання, аналізуємо текст і обговорюємо остаточні пункти з нашими партнерами з міжнародного співтовариства. Думаю, що впродовж кількох найближчих днів ми заявимо про нашу офіційну позицію щодо закону про Антикорупційний суд", - заявив він.

В.о. голови консультативної місії ЄС в Україні Фредерік Весслау, своєю чергою, також зазначив, що місія не готова зараз давати остаточні оцінки закону, який уже набув чинності.

"На цьому етапі ми не можемо коментувати цю специфіку. Ми ще вивчаємо текст і впродовж декількох днів дамо оцінку", - додав він.

Нагадаємо, 14 червня 2018 року в Україні набув чинності закон про Вищий антикорупційний суд. Напередодні, після того як закон з'явився в офіційній пресі, стало відомо, що під час затвердження в нього було внесено правку, згідно з якою апеляції у справах НАБУ, які вже передано в суди, будуть розглядати суди загальної юрисдикції, а не новий Антикорупційний суд.

Це стосується, наприклад, справ проти екс-голови ДФС Романа Насірова та колишнього нардепа Миколи Мартиненка.

Деякі депутати Верховної Ради і "Центр протидії корупції" заявили, що поправку про апеляції було зачитано головою комітету правової політики і правосуддя Русланом Князевичем у сесійній залі перед прийняттям закону і її не обговорювали на комітеті.

Комітет, однак, заявив, що поправку не просто розглядали на засіданні, але й узгодили з Венеціанською комісією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram