ГоловнаПолітика

Ситник: деякі фігуранти справ НАБУ святкували перемогу, побачивши текст закону про Антикорупційний суд

"Я очікував, що щось подібне станеться, і воно сталося".

Ситник: деякі фігуранти справ НАБУ святкували перемогу, побачивши текст закону про Антикорупційний суд
Фото: uacrisis.org

Директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник вважає, що скандальну поправку про апеляцію потрібно прибрати із закону про Антикорупційний суд.

"У нас є інформація, що деякі фігуранти святкували перемогу, коли побачили фінальний текст цього закону", - заявив він на прес-конференції в Києві, повідомляє кореспондент LB.ua.

За його словами, ця поправка - "нюанс, можливо, суто технічний з точки зору тексту закону", але вона є концептуальною з точки зору запуску антикорупційної юстиції.

"Це значний крок назад. Я очікував, що щось подібне станеться, і воно сталося", - додав Ситник.

При цьому він вважає, що парламент цілком може під час розгляду окремого закону про створення Антикорупційного суду цей нюанс усунути.

Нагадаємо, 14 червня 2018 року в Україні набув чинності закон про Вищий антикорупційний суд. Напередодні, після того як закон з'явився в офіційній пресі, стало відомо, що під час затвердження в нього було внесено правку, згідно з якою апеляції у справах НАБУ, які вже передано в суди, будуть розглядати суди загальної юрисдикції, а не новий Антикорупційний суд.

Це стосується, наприклад, справ проти екс-голови ДФС Романа Насірова та колишнього нардепа Миколи Мартиненка.

Деякі депутати Верховної Ради і "Центр протидії корупції" заявили, що поправка щодо апеляції була зачитана головою комітету правової політики і правосуддя Русланом Князевичем у сесійній залі перед прийняттям закону і її не обговорювали на комітеті.

Комітет, однак, заявив, що поправку не просто розглядали на засіданні, але й узгодили з Венеціанською комісією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram