ГоловнаПолітика

В ЄС очікують від України швидкого запуску ДБР і Антикорупційного суду.

"Вкрай важливо забезпечити чіткий розподіл функцій цих органів".

В ЄС очікують від України швидкого запуску ДБР і Антикорупційного суду.
Хьюг Мингарелли
Фото: EPA/UPG

У Європейському Союзі очікують від України швидкого запуску Державного бюро розслідувань і Антикорупційного суду.

Про це на конференції в Києві заявив голова представництва ЄС в Україні Хюг Мінгареллі, передає кореспондент LB.ua.

"За три-чотири останні роки в Україні було створено багато нових органів. Тому зараз украй важливо забезпечити чіткий розподіл функцій цих органів. Зокрема, що стосується Державного бюро розслідувань. Саме цей орган міг би забезпечити повернення довіри українського суспільства, успішні розслідування фактів корупції на вищому рівні", - сказав він.

Тому, за його словами, для ЄС важливо, щоб ДБР було створено якомога швидше з розширенням функцій внутрішнього відбору до складу цього органу.

"Ми хочемо підкреслити, що хочемо бачити ДБР як орган, який функціонально буде дієздатним і таким, який заповнить правовий вакуум, що існував останнім часом. Також украй важливо, щоб співпраця ДБР і Генпрокуратури була також ефективною", - додав він.

Мінгареллі наголосив, що ЄС і надалі наполягатиме на тому, щоб Служба безпеки займалася питаннями нацбезпеки, запобігання тероризму, а не невластивими їй функціями.

"Що стосується боротьби з економічною злочинністю ... СБУ не повинна цим займатися. Ми про це говорили не раз і ще раз на цьому робимо акцент. Це одна з перешкод для подальшого фінансування України", - зазнач він.

Що стосується Національного антикорупційного бюро, то, на його думку, цей орган послідовно займається розслідуванням корупційних справ, за чим пильно стежить ЄС.

"Ми також знаємо, що очікується створення Антикорупційного суду. І ми сподіваємося, що буде забезпечено швидку операційну складову для роботи такого суду", - додав Мінгареллі.

Нагадаємо, сьогодні, 14 червня, закон про Антикорупційний суд набув чинності. Суд почне роботу після призначення не менш ніж 35 суддів.

Раніше Комісія при ДБР визначилася з датами конкурсів на вакантні посади - 16 червня відбудеться основний конкурс на заміщення керівних посад, а 21 червня - додатковий.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram