ГоловнаПолітика

Апеляційний суд перейшов до дебатів у справі Крисіна

Апеляційний суд перейшов до дебатів у справі Крисіна
Фото: Катерина Серко

Апеляційний суд Києва вийшов на фінішну пряму у розгляді скарг на вирок у справі керівника групи "тітушок" Юрія Крисіна. Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

Нагадаємо, раніше Шевченківський суд в особі судді Олега Лінника вирішив, що за злочини під час Революції гідності, в яких Крисін не тільки брав участь, але і керував ними, зокрема, це стосується вбивства журналіста В'ячеслава Веремія, достатньою мірою покарання буде 4 роки умовно. Апеляційний суд має вирішити, чи залишати вирок чинним.

Прокурор Людмила Гетьман заявила, що суддя Лінник послався на пом'якшувальні обставини у вигляді визнання провини та щирого каяття. "Але судячи з діяльності Крисіна, справа йде інакше: "Злочинна діяльність стала його звичкою і нормою життя", - заявила сторона обвинувачення.

Прокурор Олексій Донський зазначив, що Крисін схиляв поплічників до давання неправдивих свідчень: "У 2014 році Сергій Чемес і Павло Бялай залучалися як свідки у його справі. Чемес щодо подій 18 січня вводив слідство і суд в оману і лише згодом став не свідком, а обвинуваченим. Крім того, Крисін давав підлеглим накази вивозити і ховати зброю. Ніякого активного сприяння слідству (на яке послався Шевченківський суд) з його боку не було".

Нагадаємо, Чемес (охоронець Крисіна) і Бялай (права рука Крисіна) перебувають під арештом. Першу справу слухає Дарницький суд, у другій триває досудове розслідування.

Адвокат потерпілих Євгенія Закревська заявила, що виключення статті 115 (вбивство) зі справи було незаконним, і зараз це вже доведений факт.

"Поведінка обвинуваченого свідчить про те, що кожні кілька років він скоює злочини, і частота цих злочинів збільшується. Після першого злочину - "умисне вбивство" - його відпустили достроково, потім він зробив злочин, який ми зараз розглядаємо. Через півтора року він скоїв злочин, передбачений частиною 1 статті 263, в якому йому призначили випробувальний термін і через 2 місяці він скоїв ще один злочин. Про яку можливість виправлення без реального покарання може йти мова?" - дивується адвокат потерпілих.

У зв'язку з тим, що злочин був важким і зробленим групою осіб, сторона звинувачення попросила про 6 років тюремного ув'язнення, а адвокати потерпілих - про 7 років позбавлення волі та перегляд справи в суді першої інстанції, повернувши статтю 115 (умисне вбивство).

Адвокати обвинуваченого говорять: у вироку чітко сказано, що Крисін на час суду був раніше не судимий, має двох дітей на утриманні, за місцем проживання та роботи характеризується виключно позитивно і рішення суду було обґрунтованим.

"Крисін не винен у вбивстві Веремія і його згідно з обвинувальним актом судять за хуліганство без обтяжувальних обставин", - зазначив адвокат Ігор Василенко.

"В апеляційній скарзі нічого не сказано про неправильну кваліфікацію злочинів", - додала адвокат Тетяна Гнатюк.

Сам Юрій Крисін був небагатослівним: "Щиро каюся, провину повністю визнаю і прошу залишити вирок Шевченківського суду без змін"

Нагадаємо, що 22 грудня 2017 року Шевченківський райсуд Києва засудив Юрія Крисіна до чотирьох років позбавлення волі умовно за причетність до вбивства журналіста газети "Вести" В'ячеслава Веремія. Суд встановив, що 17 лютого 2014 року Крисін за велику грошову винагороду зібрав групу "тітушок" для протидії активістам Євромайдану. 18 лютого він зі своєю групою блокували і били мітингувальників в районі Михайлівської площі, внаслідок чого загинув журналіст В'ячеслав Веремій.

За цим епізодом, раніше судимому Крисіну суддя Олег Лінник присудив 4 роки умовно, але відразу після вироку суду надійшло три апеляційні скарги.

25 травня 2018 року суддя Лінник подав у відставку.

Варто зауважити, що в березні цього року Дарницький суд почав розгляд нової справи проти Крисіна і його "колеги" Сергія Чемеса. Їм інкримінують тортури і викрадення активістів Майдану 21 січня і 18 лютого 2014 року. Після того, як Крисін кілька разів не з'явився у суд, для нього було обрано запобіжний захід - утримання під вартою. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram