ГоловнаПолітика

Порошенко виступив на церемонії запуску газопроводу TANAP

Україна готова отримувати через Болгарію і Румунію газ з нового газопроводу.

Порошенко виступив на церемонії запуску газопроводу TANAP
Фото: twitter.com/poroshenko

Президент Петро Порошенко в Туреччині виступив на урочистій церемонії введення в експлуатацію Трансанатолійського газопроводу (TANAP) в обхід Росії.

"Вдячний своєму другові президенту Туреччини Реджепу Таїпу Ердогану за запрошення на церемонію, яка засвідчила історичну подію для Туреччини, Сербії, Азербайджану, ЄС, та й для України - запуск в експлуатацію Трансанатолійського газопроводу (TANAP)", - зазначив він.

"Тепер цілий регіон отримає більшу безпеку і кращі енергетичні перспективи. Адже, як ми бачимо в останні роки, РФ зловживала енергетичними ресурсами - проект "Північний потік-2" - приклад такого тиску. TANAP - це енергетична безпека в тому числі Європи", - додав Порошенко.

"Україна повністю підтримує цей проект TANAP. Це - енергетична безпека в тому числі і для нашої держави - конкурентоспроможність і диверсифікація постачання газу в Україну", - сказав президент України.

За його словами, Україна готова отримувати через Болгарію і Румунію газ з нового газопроводу.

"Україна зможе отримувати газ з Трансанатолійського газопроводу через Болгарію і Румунію", - зазначив він.

Нагадаємо, у вівторок президент Азербайджану Ільхам Алієв запросив Україну до участі в проекті Південний газовий коридор.

Проект TANAP є ключовим компонентом "Південного газового коридору", який передбачає транспортування азербайджанського газу з Каспійського регіону через Грузію і Туреччину в європейські країни.

На початковому етапі газ, який видобуватиметься в рамках другої фази розробки азербайджанського газоконденсатного родовища "Шах Деніз", розглядається в якості основного джерела для проектів "Південного газового коридору". На більш пізньому етапі в проект можуть бути підключені і інші джерела.

29 травня Азербайджан почав подання газу в "Південний газовий коридор".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram