ГоловнаПолітика

МЗС спрогнозувало терміни розгляду судом ООН позову проти Росії

До розгляду доказів перейдуть через півтора року.

МЗС спрогнозувало терміни розгляду судом ООН позову проти Росії
Заседание по Украине в Международном суде ООН
Фото: EPA/UPG

Заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль розповіла, скільки може зайняти розгляд позову України проти Росії в Міжнародному суді ООН у Гаазі.

"Після подання Меморандуму Росія отримає право подати свої заперечення про наявність у Суду юрисдикції розглядати цю справу. Так само як і в справі Грузії проти Росії, остання скористається цим правом, і через три місяці ми отримаємо ці заперечення. З огляду на наявну практику, розгляд питання про юрисдикцію займе близько півтора року. Після чого триватиме письмова і усна стадії розгляду справи. Загалом усе займе ще кілька років", - зазначила вона у фейсбуці.

"Виглядає дуже довго, враховуючи страждання людей на Донбасі і в Криму. Але поки йде судовий розгляд, Росія має можливість в будь-який час визнати неправомірність своїх дій і врегулювати ситуацію", - додала Зеркаль.

Нагадаємо, 12 червня Україна подала в Міжнародний суд ООН письмовий меморандум у рамках справи проти Росії про порушення нею Міжнародної конвенції про заборону фінансування тероризму та Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

У меморандумі зібрано факти, на яких базується позов України, і викладено правові аргументи. Подальша дискусія сторін базуватиметься на критиці і захисті того, що наведено в меморандумі.

Меморандум складається з 29 томів і містить понад 17 500 сторінок свідчень, документів та інших доказів у справі. Зібрати докази вдалося завдяки роботі ГПУ, СБУ, Нацполіції, Генштабу та інших органів державної влади, а також неурядових організацій та експертів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram