ГоловнаПолітика

Україна подала в Суд ООН меморандум з доказами у справі проти Росії

"Меморандум містить надзвичайну, як для практики суду, кількість доказів".

Україна подала в Суд ООН меморандум з доказами у справі проти Росії
Международный суд ООН
Фото: EPA/UPG

Україна 12 червня подала в Міжнародний суд ООН письмовий меморандум у рамках справи проти Росії про порушення нею Міжнародної конвенції про заборону фінансування тероризму та Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Про це йдеться у фейсбуці президента Петра Порошенка.

"Дуже символічно, що Міжнародний суд ООН визначив саме 12 червня - День Росії - для подачі меморандуму", - заявив Порошенко. Він додав, що це важливий етап у доказі того, що "за всі свої протиправні дії РФ зазнає відповідальності".

"Для цього нам потрібна позиція Міжнародного Суду ООН, який надасть належну оцінку діям РФ і не залишить їм можливості ховатися від відповідальності за черговими маніпуляціями та криками «це не ми» і «нас там нема». Меморандум містить надзвичайну, як для практики Суду, кількість доказів. Це зроблено для того, щоб ні в кого не лишилось сумнівів, що Росія вчинила протиправні дії і має понести за це відповідальність. Попереду ще багато роботи по доведенню правди, але правда на нашому боці і тому ми будемо її відстоювати та захищати всіма належними засобами", - заявив він.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін повідомив, що меморандум складається з 29 томів і містить 17500 сторінок, його загальна вага - близько 90 кг.

Росія повинна подати свій зустрічний меморандум до 12 липня 2019 року.

Нагадаємо, 19 квітня 2017 року суд ООН виніс проміжну ухвалу за позовом України проти РФ. Відповідно до думки суддів, докази України про фінансування Росією тероризму - недостатні, тому в забезпечувальних заходах цієї частини позову відмовлено.

У той самий час суд дозволив забезпечувальні заходи для іншої частини позову - про дискримінацію етнічних українців і кримських татар у тимчасово окупованому Криму. Зокрема, він зобов'язав Росію дозволити роботу Меджлісу кримськотатарського народу і надати доступ до навчання українською мовою в Криму.

І Росію, і Україну зобов'язали уникати порушення конвенції про расову дискримінацію. Також суд зажадав зробити все необхідне, щоб залагодити конфлікт на Донбасі мирно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram