ГоловнаПолітика

Туреччина може виступити посередником у разі обміну Сенцова та Кольченка, - Джемілєв

"За словами Ердогана, Путін "просто так нічого не віддає"".

Туреччина може виступити посередником у разі обміну Сенцова та Кольченка, - Джемілєв
Фото: Антон Наумлюк

Обмін українських політв'язнів Олега Сенцова й Олександра Кольченка, незаконно засуджених у Росії, може відбутися за участю Туреччини.

Про це заявив Уповноважений президента у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв в ефірі телеканалу ATR.

За його словами, Туреччина може виступити посередником у разі обміну, як це було з представниками Меджлісу Ільмі Умеровим і Ахтемом Чийгозом.

Джемілєв також зазначив, що, за словами президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана, Володимир Путін "просто так нічого не віддає".

"Ми знаємо, що Умерова та Чийгоза обміняли на двох професійних убивць, співробітників ГРУ, які займалися вбивством чеченських дисидентів. Але я все одно сказав (Ердогану, - ред.): "Може, у вас в заначці є ці бандити, може, обміняємо все-таки на наших патріотів". Він сказав: "Подумаємо". Такий обмін не виключають", - розповів Джемілєв.

Він також підкреслив, що життя Сенцова і Кольченка для України має велику цінність.

Нагадаємо, 14 травня Сенцов, якого засуджено до 20 років колонії, оголосив про безстрокове голодування. Основна вимога - звільнити всіх українців-політв'язнів, які перебувають у російських в'язницях. Сенцов також написав листа лідерам країн "Великої сімки", в якому закликав "не зосереджуватися тільки на його долі".

31 травня Кольченко оголосив голодування солідарності з Сенцовим. Режисер висловився проти голодування Кольченка. 7 червня стало відомо, що Кольченко припинив голодування через погіршення стану здоров'я.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram