ГоловнаПолітика

Вексельберга назвали ймовірним спонсором "плану Артеменка"

Просувати план міг фонд Columbus Nova.

Вексельберга назвали ймовірним спонсором "плану Артеменка"
Виктор Вексельберг
Фото: rucompromat.com

Російський олігарх Віктор Вексельберг міг мати стосунок до так званого "плану Артеменка", що передбачає здачу Криму в "оренду" Росії в обмін на припинення бойових дій на Донбасі.

Про це пише Vanity Fair.

На початку 2017 року стало відомо, що український нардеп Андрій Артеменко передав колишньому раднику президента США з національної безпеки й оборони Майклу Флінну нібито план врегулювання конфлікту між Росією та Україною, який передбачає "виведення всіх російських військ зі сходу України та проведення в країні референдуму про передачу Криму в оренду Росії на термін від 50 до 100 років".

Пізніше з'ясувалося, що до плану мали стосунок колишній бізнес-партнер Трампа Фелікс Сатер і адвокат Трампа Майкл Коен.

The Atlantic із посиланням на розмову свого джерела з колишнім конгресменом Куртом Велдоном називає ще одну людину, що має стосунок до плану, - Вексельберга. За даними видання, фонд Вексельберга в Нью-Йорку Columbus Nova фінансував просування цього плану.

Нещодавно цей фонд опинився в новинах у зв'язку з виплатою компанії Коена Essential Consultants 500 тис. доларів. Вексельберг перебуває під американськими санкціями.

У травні Артеменка викликали на допит для надання свідчень перед великим журі присяжних, які працюють у рамках розслідування про російське втручання у вибори в США, проведеного спецпрокурором Робертом Мюллером.

Свідчення Артеменка мали допомогти команді Мюллера краще зрозуміти ситуацію, пов'язану з "мирним планом", і оцінити ролі в цьому Коена і Сатера. Крім того, спецпрокурора може цікавити ця тема у зв'язку з тим, що події відбувалися після розмови Флінна з екс-послом РФ у США Сергієм Кисляком, під час якої порушували тему про зняття антиросійських санкцій.

Нагадаємо, після того, як про план Артеменка стало відомо в ЗМІ, проти нього в Україні порушили кримінальну справу за статтею про державну зраду. Пізніше Верховна Рада позбавила Артеменка депутатського мандата, а Державна міграційна служба заборонила йому в'їзд у країну. У травні 2017 року в ДМС повідомили, що відповідно до указу глави держави Артеменко втратив громадянство країни. Рішення пояснювалося наявністю в екс-депутата канадського паспорта.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram