ГоловнаПолітика

Регламентний комітет може відсторонити Мураєва від засідань у Раді

Іншого покарання для депутата за слова про Сенцова поки що немає.

Регламентний комітет може відсторонити Мураєва від засідань у Раді
Фото: TVI

Комітет Верховної Ради з питань регламенту і депутатської етики може відсторонити депутата Євгена Мураєва від пленарних засідань у зв'язку з некоректними висловлюваннями на адресу українського режисера Олега Сенцова, який перебуває в ув'язненні на території Росії.

Про це в коментарі LB.ua заявив заступник голови комітету, член фракції БПП Володимир Арешонков.

"Зазначу, що регламентний комітет парламенту може розглянути питання про зняття недоторканності або притягнення до кримінальної відповідальності нардепа, якщо є відповідні подання від генпрокурора. Так прописано в регламенті. Ми також можемо розглядати питання порушення дисципліни депутатами. Тому якщо буде в комітеті заява від спікера, можливо, від віце-спікера Оксани Сироїд, як вона вже анонсувала, від групи народних депутатів щодо заяв Мураєва і порушення ним депутатської етики, то ми обов'язково розглянемо це питання", - заявив він.

Нардеп зазначив, що "максимальне покарання для Мураєва після його заяв на адресу нашого політв'язня Сенцова - це тимчасове відсторонення від участі в пленарних засіданнях, максимально - на п'ять засідань".

Депутат визнав, що це не є жорстким і адекватним покаранням.

"На жаль, наш регламент не передбачає [іншого] покарання за аморальну поведінку або висловлювання депутатів. Ми давно підготували зміни до регламенту, але це воля більшості депутатів, що питання досі не виноситься на розгляд парламенту", - сказав він.

Нагадаємо, 7 червня 2018 року в ефірі українського телебачення депутат Мураєв вжив щодо Сенцова слово "терорист", сказавши, що режисера "можна по-різному сприймати" і що "людина готувала підпали і вибухи".

25 серпня 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на Дону засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років колонії суворого режиму.

Згідно з обвинувальним висновком, у квітні 2014 року Сенцов створив у Криму "терористичну спільноту", що отримувала вказівки від невідомих осіб у Києві і була "структурним підрозділом" забороненого в Росії "Правого сектору". Метою спільноти була "дестабілізація ситуації" в Криму і "вплив на органи влади": "кримські терористи", вважає слідство, намагалися змусити Росію відмовитися від рішення прийняти півостров до складу федерації. Учасники спільноти скоїли два "терористичні акти" в Сімферополі - підпалили двері офісу "Російської громади Криму" і вікна місцевого відділення "Єдиної Росії", а також нібито готували підриви пам'ятника Леніну і Вічного вогню.

В Україні Сенцова вважають політичним в'язнем.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram