ГоловнаПолітика

Нацагентство з питань держслужби відклало рішення стосовно Лінчевського (оновлено)

Аудіозапис із висловлюваннями заступника голови МОЗ передали на експертизу.

Нацагентство з питань держслужби відклало рішення стосовно Лінчевського (оновлено)
Фото: Сергей Нужненко

Дисциплінарна комісія Національного агентства з питань державної служби продовжить розглядати висловлювання заступника міністра охорони здоров'я Олександра Лінчевського з приводу програми лікування українських громадян за кордоном у понеділок, 11 червня.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Таке рішення дисциплінарна комісія прийняла на засіданні в четвер.

Оновлення. Дисциплінарний комітет публічно заслухав повний аудіозапис із діалогом Олександра Лінчевського та учасників засідання. Комісія ухвалила рішення зробити аудіо додаткову експертизу в науково-дослідному інституті судових експертиз, повідомила в.о. голови МОЗ Уляна Супрун.

"На думку комісії, остаточне рішення має ґрунтуватися на експертних висновках, науковій основі, оскільки питання моралі й етики не регулюються законом", - написала вона у фейсбуці.

Супрун додала, що на думку комісії, остаточне рішення має бути ухвалене після експертних висновків.

Як повідомляли, комісія розглядає дисциплінарне провадження щодо Лінчевського в зв'язку з його висловлюваннями про лікування онкохворих українських громадян за кордоном. Мова, зокрема, про деякі фрази зі стенограми його відповідей на запитання під час представлення звіту Рахункової палати (РП) про результати аудиту.

"Що стосується неефективності і неекономного використання коштів. У сухому залишку 25% пацієнтів помирають. Тобто кожен четвертий лікується за кордоном неефективно. Друзі, колеги! Це рак. Вони всі помруть, без варіантів. І ефективністю цієї програми є нуль відсотків. Ті онкологічні захворювання, лікування яких вимагає трансплантації кісткового мозку, закінчуються смертю. Рано чи пізно, але ми (реалізуючи програму лікування за кордоном, - ред.) даємо людині можливість пожити ще трохи, пожити довше", - сказав Лінчевський.

Нагадаємо, в Міністерстві охорони здоров'я повідомили, що Лінчевський вибачився за емоційні висловлювання про лікування онкохворих, і назвали успішними результати роботи програми "Лікування громадян України за кордоном". 4 червня сам Лінчевський під час прес-конференції в Києві заявив, що фрази "Це рак. Вони всі помруть" - "висмикнуті з контексту, а стенограма є неповною".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram