ГоловнаПолітика

Данилюка звільнено з посади міністра фінансів

Голова Мінфіну постраждав через конфлікт із Гройсманом.

Данилюка звільнено з посади міністра фінансів
Фото: Сергей Нужненко

Верховна Рада звільнила міністра фінансів Олександра Данилюка.

За це рішення проголосували 254 депутати.

Перед відставкою Данилюк накинувся я з різкою критикою на уряд.

"Мені інкримінують те, що я виніс сміття з хати. Висловлювання настільки нам не властиве, що воно не має українського аналога. Коли ви наділили мене повноваженнями міністра фінансів, я йшов не в хату, я йшов будувати ефективну сучасну фінансову систему країни. Я йшов боротися з корупцією, з розбазарюванням державних коштів. Я йшов будувати сучасну службу фінансових розслідувань. З честю і гідністю я відстоював інтереси України перед міжнародними партнерами", - заявив міністр.

Він не вважає, що повідомив у своєму листі щось таке, чого не знала б уся країна.

"Немає людини - немає проблеми. Але у 21 столітті такі принципи вирішення системних проблем не працюють. Потрібно приймати державні рішення, а не керуватися підлітковими комплексами, які будуть коштувати державі мільярдів", - заявив міністр.

Нагадаємо, відставку Данилюка ініціював прем'єр-міністр Володимир Гройсман 6 червня. "Після спровокованого ним конфлікту на засіданні уряду він дозволив собі дії, які, на мою думку, не сумісні з подальшим перебуванням на посаді члена Кабінету Міністрів", - зазначив Гройсман.

23 травня Данилюк на засіданні уряду безуспішно намагався домогтися призначення своєї радниці Яни Бугримової на посаду заступниці міністра. Публічна трансляція засідання була припинена, проте присутні на Кабміні повідомили, що після короткої сварки із Гройсманом міністрові було відмовлено в його проханні. Протягом обміну думками Данилюк навіть допустив підготовку подання про його відставку.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман, коментуючи ситуацію з Данилюком, припустив, що той вирішив змінити місце роботи і хоче це обставити так, щоб виглядати жертвою.

Незабаром після цього стало відомо, що Данилюк написав листа послам країн "Великої сімки" із викладом власної версії конфлікту з прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом.

За його словами, президент Петро Порошенко намагався домогтися призначення заступником міністра фінансів людини, яку лобіювали Ігор Кононенко і Ніна Южаніна, - спочатку це був Ігор Уманський, пізніше Світлана Воробей. Через те, що Данилюк ці кандидатури на посаду не погоджував, уже два роки він працює без заступника.

Данилюк також зазначив, що чинна влада заважала реформувати Державну фіскальну службу.

У середу Данилюк заявив, що причина подання на його звільнення - небажання Мінфіну виділяти гроші на проекти депутатів-мажоритарників.

Міністр фінансів Данилюк займав свою посаду з квітня 2016 року.

Після його звільнення обов'язки міністра виконуватиме Оксана Маркарова.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram