ГоловнаПолітика

Суд реабілітував полковника УНР Федора Артеменка

Його разом з Яковом Хоменком і Федором Ногою розстріляли в 1922 році.

Суд реабілітував полковника УНР Федора Артеменка
Фото: unr.memory.gov.ua

Апеляційний суд Київської області реабілітував засудженого при СРСР полковника Української народної республіки Федора Артеменка (Орлика), а також його соратників Якова Хоменка (Смутенка) і Федора Ногу.

Про це повідомила прес-служба прокуратури Київської області.

За заявою прокурора Київської області, внесеної за ст. 7 закону "Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні", рішенням суду реабілітовано петлюрівського отамана Київської області Федора Артеменка-Орлика і його побратимів Якова Хоменка-Смутенка і Федора Ногу, які чинили опір комуністичному режиму, брали участь у збройних загонах УНР.

Так, у Київській області в 1920-1922 роках загони під керівництвом отамана Орлика почали боротьбу проти більшовицьких загарбників у районі Ірпеня, Бучі, Гостомеля, Ворзеля, Клавдієвого, Бородянки, Тетерева, Радомишля, Іванкова, Димера, Чорнобиля, Фастова, Макарова.

Бійці УНР атакували більшовицькі гарнізони та військові частини Червоної армії і проводили агітаційну роботу серед населення.

Встановлено, що за свою визвольну діяльність постановою Київської губернської надзвичайної комісії від 26 лютого 1922 року отамани Артеменко (Орлик), Хоменко (Смутенко) і Нога визнані ворогами радянської влади, невиправними бандитами і засуджені до розстрілу.

Після вивчення архівної кримінальної справи встановлено, що вказані особи необґрунтовано засуджені за боротьбу за незалежність України, яка проявилася в участі та керівництві збройними загонами УНР, а також у боротьбі проти чинної влади в інший спосіб.

Нагадаємо, в грудні 2016 року Апеляційний суд Київської області реабілітував 10 отаманів Холодноярської республіки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram