ГоловнаПолітика

Рада прийняла закон про Антикорупційний суд

Україна виконала ключову вимогу Заходу.

Рада прийняла закон про Антикорупційний суд
Фото: Facebook

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект "Про Вищий антикорупційний суд".

За прийняття проекту закону №7440 проголосували 315 депутатів.

Напередодні владі України вдалося узгодити із Заходом правку про повноваження Громадської ради міжнародних експертів при відборі кандидатів в Антикорупційний суд.

До ради увійдуть шість осіб, а не сім, як планувалося раніше. Ця рада мінімум трьома голосами зможе ветувати кандидатуру судді в Антикорупційний суд.

Це вето можна буде подолати більшістю голосів (мінімум 12) спільної комісії з 22 осіб, куди увійдуть члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів (16 осіб) і Ради міжнародних експертів (шість осіб). Однак за подолання вето обов'язково повинна проголосувати мінімум половина членів Ради міжнародних експертів (тобто як мінімум три людини).

Членів ради призначатимуть на підставі пропозицій міжнародних організацій, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання та протидії корупції відповідно до міжнародних договорів.

Загалом закон передбачає, що Вищий антикорупційний суд розглядатиме справи, в яких збиток або предмет злочину становить не менш ніж 500 прожиткових мінімумів (зараз 881 000 гривен). Антикорупційний суд буде складатися із суддів, слідчих суддів і суддів апеляційної палати.

Суддею Антикорупційного суду можуть призначити громадянина України, якщо він має стаж роботи на посаді судді не менш ніж п'ять років; або має науковий ступінь у галузі права і стаж наукової роботи у сфері права не менш ніж сім років; або досвід професійної діяльності адвоката, в тому числі здійснення представництва в суді та/або захисту від кримінального обвинувачення як мінімум сім років; або має сукупний професійний стаж у цій сфері не менш ніж сім років. Суддів нового суду відбиратимуть на конкурсі.

Не можуть бути суддями Вищого антикорупційного суду особи, які протягом 10 років, що передують призначенню, працювали в правоохоронних органах (у тому числі НАБУ і САП) або займали політичні посади.

Нагадаємо, створення Антикорупційного суду - одна з основних вимог західних кредиторів. Але його тривалий час блокували. Представники влади пропонували замість окремого суду створити палату в чинній системі. Восени 2017 року риторика влади змінилася, і в грудні президент Петро Порошенко вніс законопроект у Раду.

Зараз справи, які розслідують Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура, розглядає Солом'янський райсуд Києва (будівля НАБУ розташована в цьому районі столиці). Бюро неодноразово висловлювало незадоволення рішеннями цього суду і вимагало створити Вищий антикорупційний суд. За задумом, цьому суду будуть підслідні всі справи НАБУ і САП, а оскаржити його рішення можна буде лише у Верховному Суді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram