ГоловнаПолітика

Шпек: в Україні все крутиться навколо особистостей, а потрібні інститути

Якщо покладатися на лідерів і месій, результату не буде.

Шпек: в Україні все крутиться навколо особистостей, а потрібні інститути
Фото: Макс Левин

Голова ради Незалежної асоціації банків України Роман Шпек вважає, що для нормального економічного розвитку країни необхідні демократичні інститути, які нормально працюють.

Про це він сказав на ІХ Національному експертному форумі, організованому Інститутом Горшеніна.

"У нас усе крутиться навколо особистостей. Могутній Трамп нічого не може зробити проти демократичних інститутів, які ставлять його в рамки. А в нас інститути не створені. Наші діючі інститути не забезпечують виконання покладених нами, платниками податків, функцій. А без належних інститутів відновити економічне зростання неможливо, тому що повна недовіра до судів; закони є, рішення суду є, а виконавча служба його не виконує по два-три роки. Або через навмисне банкрутство блокується те чи інше рішення суду", - заявив Шпек.

Шпек зазначив, що ця проблема стосується не тільки економіки, а й, наприклад, перспектив членства України в Європейському Союзі.

"Кожна країна, яка поділяє спільні культурні, історичні цінності, за день може стати членом Європейського Союзу, якщо відповідає критеріям: політичним, економічним і правовим. Влада країни-апліканта повинна могти виконувати покладені на неї суспільством функції", - нагадав він.

"Ми повинні перейти до створення інститутів, тому що без інститутів покладатися тільки на лідерів, на месій, як показує наш багаторічний досвід, очікуваного результату не дає", - підсумував Шпек.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram